ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Sony Xperia XZ3 kan vara årets bästa telefon

Henrik Ek · 19 Sep 2018
Uppdaterad 19 Sep 2018
Sonys nya flaggskepp Xperia XZ3 släpps den 5 oktober.

Sonys nya flaggskepp Xperia XZ3 släpps den 5 oktober. Foto: Sony/pressbild


Sonys vara eller inte vara i den stenhårda smartphone-konkurrensen har ifrågasatts. Nu har företaget svarat med att göra en av årets tveklöst bästa telefoner.

klar

Artikellänk är kopierad

Display

6,0 tum, OLED, 2880×1440 pixlar

Det är olika vad man är ute efter i skärmar. Apple fokuserar mycket på rätt vitbalans i förhållande till omgivning, Samsung verkar gå på storlek – och Sony satsar nu fullt ut på ljusstyrka och kontrast. Det är inte stor skillnad i alla lägen, men i vissa scener och i visst material sticker Xperia iväg och når nivåer inga andra gör.

Sony är alltid starka på kameror.
Sony är alltid starka på kameror.Foto: Sony/Pressbild

Kamera

19 megapixel, F2.0, 8X digital zoom

Bortskämda med minst två kameror per telefon nu för tiden känns en ensam i Xperia XZ3 lite klent. Nu är det förvisso en väldigt bra kamera, som det ofta är Sonytelefoner. Den är riktigt bra i mörker och ger som vanligt mer vidvinkel än Iphone. Tråkigt är att porträttläge (bokeh) och zoom blir lidande av bara en glugg.

Prestanda

Processor: Åtta kärnor, fyra ”Kryo 385 Gold”, 2,7 GHz och fyra ”Kryo 385 Silver”, 1,7 GHz. 64 gigabyte lagring, 3330mAh batteri.

Sony nöjer sig med 4 GB internminne vilket räcker gott för de flesta. 64 gigabyte lagring förutsätter någon form av molntjänst för bilder, men det börjar bli så pass vanligt att det förmodligen är helt rätt att göra avkallet just där för att komma ned i pris. Under huven finns också Qualcomms Snapdragon 845, vilket får ses som standardchip för Androidflaggskeppen.

Övrigt

Nytt i mjukvaran är ett genvägssystem i den välvda kanten av telefonen. Det funkar rätt bra. Dubbla simkort (förstås) och en väldigt nice design talar också för Xperia XZ3. Den är dessutom rejäl och långt ifrån så mjuk som de gamla Sonytelefonerna i plast. Den är givetvis också vattentålig och har Sonys fina ljudteknik (och rätt bra högtalare).

Sony lanserade ett nytt designtänk i Xperia XZ2 vilket hänger med till XZ3 – vi gillar.
Sony lanserade ett nytt designtänk i Xperia XZ2 vilket hänger med till XZ3 – vi gillar.Foto: Sony/Pressbild

Sammanfattning

Pris: 7990 kr

När konkurrenterna närmast tävlar om att höja priset har Sony lagt sitt nya flaggskepp på under åtta tusen kronor (sisådär 10 000 kronor billigare än Apples största modell). Ändå dansar den runt de andra på flera områden. Den nya displayen är fenomenal, enligt Sony på grund av lånad teknik från företagets tv-avdelning. Processorkraft saknar den inte heller, eller lull som vibrerande effekter i takt med basljud i film eller spel. En av de bästa telefonerna vi testat i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro