ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

TEST: Trådlöst och vällåtande som inte gör hål i din plånbok

Jonas Ekelund · 7 Sep 2017
Uppdaterad 8 Sep 2017

Här är de smidiga högtalarna som både tilltalar musikörat och plånboken.

klar

Artikellänk är kopierad

Strömmande musik blir allt mer dominerande. Ute på stan är det naturligtvis ett par sköna hörlurar som förmedlar musiken. För picknicken kanske man skaffat en smidig, batteridriven resehögtalare. Men hur gör man hemma? Ungdomar som flyttar hemifrån skaffar sig troligen en trådlös högtalare snarare än en traditionell stereoanläggning. Även för familjen med hus är en trådlös högtalare ett utmärkt komplement i sommarstugan, arbetsrummet eller mysrummet i källaren.

I det här testet har vi försökt hitta en bra balans mellan storlek, pris och ljudkvalitet. Det är inga billiga, skramlande plasthögtalare med eländigt ljud. Men det är inte heller enorma hifi-högtalare med helt orimliga prislappar. I denna mellanprisklass får man välbyggda högtalare från etablerade märken med en ljudkvalitet som gott och väl räcker för de allra flesta. De kan spela högt nog för festen utan att börja låta illa, och de kan förmedla detaljerna i mer finstämd musik när man verkligen vill njuta.

Läs hela testet på ljudochbild.se

Audio Pro T10 Gen 2

Uteffekt: 2 x 20 W + 40 W

Frekvensomfång: 45 Hz-22 kHz

Anslutningar: BT 4.0, Aux

Batteri:

Mått: 17 x 32 x 18 cm

Pris: 3 000 kronor

Webb: audiopro.com

Betyg: 5/5

Plus: Mycket rent och kraftfullt ljud. Elegant design i sobra färger. Enkel hantering.Minus: Appen fungerar inte med BT-högtalarna. Därmed ingen tonkontroll.

2013 års bästa trådlösa högtalare är tillbaka i en uppgraderad version. På utsidan är det mesta bekant med det stilrena och eleganta utseendet. Hanteringen har blivit bättre nu när man slipper hålla reda på en fjärr. Och den har fått en baskontroll så att man kan välja själv hur arga grannar man vill ha. För Addon T10 Gen 2 har rejält med kraft som fyller ett helt rum med ännu renare och vackrare ljud. Och detta till synes utan ansträngning. Hatten av!

Bose Soundlink Revolve+

Uteffekt: Ingen uppgift

Frekvensomfång: Ingen uppgift

Anslutningar: Aux, BT 4.0, NFC

Batteri: 16 timmar

Mått: 18 x 11 x 11 cm

Pris: 3 500 kronor

Webb: bose.se

Betyg: 4/5

Plus: Portabel och batteridriven. Striltät IPX4. Kan parkopplas. Bra ljud för storleken.Minus: Hög prislapp för en liten bärbar högtalare. Saknar djupbas.

Om Revolve är rätt för dig eller ej beror på hur du ska använda den. Har du öppen planlösning där du rör dig runt högtalaren är det rundstålande ljudet perfekt. Likaså är batteridriften ett plus om du vill kunna flytta runt högtalaren, eller rent av lyssna på musik när du tar ett bad. Om du däremot ska ha en högtalare som står på en plats, kanske rent av i en hylla, så är de andra stationära högtalarna bättre val. De ger en mer korrekt ljudbild och klarar djupare bas.

Onkyo NCP-302

Uteffekt: 2 x 14 W + 9 W

Frekvensomfång: Ingen uppgift

Anslutningar: Aux, Ethernet, Wifi, BT

Batteri:

Mått: 32 x 17 x 11 cm

Pris: 3 500 kronor

Webb: onkyo-speakers.com

Betyg: 3/5

Plus: Inbyggt Chromecast och DTS Play-Fi. Mycket tilltalande design.Minus: Klumpig lösning för wifi-inställning. Rörig app. Medelmåttigt ljud.

Detta är nog den högtalaren i testet som många skulle gå rakt fram till i butiken, mycket på grund av dess tilltalande yttre. NCP-302 känns trevlig också, med försänkt volymratt och diskreta lampor. Däremot är den bökig att ställa in som multirum-högtalare. Nöjer man sig med Bluetooth är det enklare och då är också hanteringen rakt på sak. Tråkigt nog är inte ljudet lika spännande som utseendet, såvida man inte nöjer sig med att ha den för bakgrundsmusik.

Pioneer MRX-5

Uteffekt: Ingen uppgift

Element: 2 x 3” + 1”

Anslutningar: Aux, Ethernet, Wifi, BT 4.1

Batteri: 4 timmar

Mått: 32 x 18 x 15 cm

Pris: 4 000 kronor

Webb: pioneer-audiovisual.eu

Betyg: 3/5

Plus: Batteridrift. Inbyggt Chromecast och DTS Play-Fi. Låter bra på vettig volymMinus: Kort batteritid. Inte speciellt tilltalande design. Krånglig wifi-inställning.

Som Bluetooth-högtalare fungerar MRX-5 bra, då man slipper den krångliga wifi-inställningen. Stödet för strömningsstandarder är bra. Den låter dessutom riktigt bra för det mesta, så länge man inte krämar på allt för mycket. Däremot undrar vi vem som skulle bygga en multi-rum-lösning med högtalare som skulle få en inredningsdesigner att rysa. Vi kan inte heller låta bli att undra varför de brytt sig om att stoppa i ett batteri när driftstiden är så kort.

Sony SRS-ZR7

Uteffekt: Ingen uppgift

Frekvensomfång: Ingen uppgift

Anslutningar: Aux, Ethernet, USB, HDMI, Wifi, BT 4.2

Batteri:

Mått: 30 x 10 x 9 cm

Pris: 3 450 kronor

Webb: sony.se

Betyg: 3/5

Plus: Många anslutningsmöjligheter. Hi-Res Audio och NFC. Snygg design. Minus: Tunn bas på hög volym. Återhållet mellanregister. Appen är rörig.

Den som är ute efter en högtalare med kraftfull bas till festen, eller en korrekt spelande högtalare för att njuta av högkvalitativt ljud, bör välja något annat. Trots stödet för högupplöst ljud. Detta är inte en högtalare för ett syfte, utan en högtalare som fungerar i många roller. Du kan ha den i köket i en multirum-uppsättning ena året, som TV-högtalare i källaren nästa år, för att sedan ha den som datorhögtalare på jobbet. En mer flexibel högtalare har vi sällan sett.

Urbanears Stammen

Uteffekt: 36 W

Frekvensomfång: 50 Hz-20 kHz

Anslutningar: Aux, Wifi, BT 4.2

Batteri:

Mått: 21 x 21 x 14 cm

Pris: 3 500 kronor

Webb: urbanears.com

Betyg: 4/5

Plus: Multirum-stöd. Många trådlösa tjänster. Rejäla volymresurser och riktigt bra ljud.Minus: Grovt tyg är en dammfälla. Uppåtriktade rattar är opraktiska vid placering i hylla.

Det är lätt att vifta bort Urbanears som ett märke som satsar mer på stil än på ljudkvalitet. Men det vore orättvist mot märkets första högtalare. Den låter faktiskt riktigt bra om man inte pressar dem för hårt eller ställer orimliga hifi-krav. Förutom Bluetooth kan man få bättre ljudkvalitet via wifi, och till och med sätta upp ett multirum-system. Sedan gör det ju ingenting att Stammen dessutom kan fås att matcha inredningen med sitt snygga tyg i många färger.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ekelund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro