ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Testa dig själv: Har du drabbats av updatesjuka

metro · 18 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Måste du berätta för världen vad du gör – hela tiden?  Testa om du är beroende av sociala medier.

24 000 kontakter på Linkedin, Barack Obama.
24 000 kontakter på Linkedin, Barack Obama.
1 997 vänner på Facebook, Linda Skugge.
1 997 vänner på Facebook, Linda Skugge.
13 tweets per dag på Twitter, Ashton Kutcher.
13 tweets per dag på Twitter, Ashton Kutcher.

1. Hur ofta uppdaterar du din Facebooksstatus en vanlig dag på jobbet?a)  Flera gånger i timmen.b)  Någon gång då och då.c)  Aldrig eller i alla fall väldigt sällan.

2. Du är på en fest hos din bästa vän på en plats där det inte är lätt att koppla upp sig. Vad gör du?a)  Jag blir väldigt stressad och jag gör allt jag kan för att hitta en spot med täckning.  b)  Jag tänker, jag uppdaterar sedan och längtar tills du får berätta. c)  När jag är på fest är jag ”där” och då bryr jag mig inte det minsta om att ”alla” andra inte vet vad som händer.

3. Det är en vacker höstdag och du har åkt ut till skogen ensam för att bara njuta av höstfärgerna. Blir det så?a) Nja, du tänker rätt mycket på hur du ska beskriva hela din härliga upplevelse för dina bloggvänner. b) Ja, visst passar du på att njuta men du tänker ändå lite på hur du ska formulera dig sedan. c)  Ja, du passar på att njuta av skogen helt utan tankar på att dela din upplevelse.

4. Hur mycket brukar du twittra? a)  Jag twittrar mest hela tiden, om allt och ingenting egentligen. b)  Jag twittrar lite till och från. Ibland mycket och ibland lite mindre. c)  Jag twittrar inte alls eller extremt sällan.

5. Vilka vänner prioriterar du, de i dina sociala nätverk eller ”de vanliga”? a)  Jag tycker att mina vänner i de sociala nätverken är helt klart intressantast. b)  Jag tror inte att jag prioriterar någon av ”världarna”, båda är lika viktiga för mig. c)  Jag brukar fnysa högt och ljudligt när någon säger Facebookvän… Knappast vän i den värld jag lever i.  

6. Har andra klagat på att du hellre uppdaterar än är närvarande och vill umgås när ni träffas?  a) Ja, det händer ofta.b) Det har hänt någon gång.c) Nej, det har aldrig hänt.

7. Hur utlämnande brukar du vara när du beskriver vad du har för dig på Facebook, Twitter eller när du bloggar? a) Hur utlämnade som helst.b) Så där lite grann.c) Jag håller fullständigt på min integritet och säger knappt något  privat om mig själv.

8. Du har precis uppdaterat med ”Jag har precis fått världens bästa idé”, vad gör du sedan? a) Jag hänger som en hök över datorn och väntar på respons. Om jag inte får den direkt känner jag mig sänkt.b) Jag hoppas att någon svarar snabbt, men om det inte sker är det ok ändå.c) Nej, jag skriver inte sådant, det är tramsigt och bara för sådana som är ute med håven.

9. Har du funderat på om du uppdaterar för ofta?a) Ja, det oroar mig lite men jag försöker slå det ifrån mig. När jag försöker hålla mig undan och göra annat blir begäret ändå ofta för starkt. b) Nja, ibland tar det tid från annat men jag har rätt bra koll på vad gränsen går. c) Nej, jag har inget problem med det.

10. Hur känns det om det är strul och du inte kan logga in på dina sociala nätverk som vanligt? a) Jag avskyr det och blir väldigt rastlös. b) Lite konstigt eftersom jag är ganska van vid det men det är inget större problem. Jag gör annat i stället. c) Ne,j jag bryr mig inte om det och har inga sådana vanor alls.

Kolla dina svar

Räkna ihop dina svar och se vilken bokstav du har flest av.

Flest A    Du är fast i ett uppdateringsbeteende. Det positiva med att uppdatera och nätverka på nätet är att det är ett snabbt och enkelt sätt att hålla kontakten med en massa gamla och nya bekanta, men det kan också gå över styr och bli något som ett missbruk du inte kan kontrollera. Det finns ju en värld IRL också. Ta time-out ibland och be om hjälp.

Flest BDu verkar ha en god balans mellan att uppkoppling och nedkoppling och får ofta ut det bästa ur de båda världarna. Du får en kick av att känna dig bekräftad när du uppdaterar men du ser också till att boka in andra saker som är viktig för dig. Skaffa dig fler positiva förebilder som också är bra på att bibehålla denna balans.

Flest CDu är inte alls i någon riskzon för uppdateringssjukan utan snarare det omvända. Du är bra på att vara närvarande i nuet och njuter av det och känner dig nöjd med det vilket är bra på många sätt. Du är antingen helt okunnig eller ointresserad av den nya teknikens möjligheter att nätverka. Det finns dock många bra saker inom den världen som du kanske missar om du håller dig helt utanför. * Begreppet Status Update Anxiety (SUA) har myntats av den engelske psykologen Graham Jones.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro