ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Testa din brandvarnare: Kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda liv”

Fredrik Samuelson · 1 Dec 2018
Uppdaterad 1 Dec 2018
MSB uppmanar allmänheten att testa sin brandvarnare.

MSB uppmanar allmänheten att testa sin brandvarnare. Foto: TT


97 procent av alla hem har en brandvarnare, visar en undersökning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Men var tredje person testar aldrig sin brandvarnare. Vi behöver testa brandvarnaren, helst en gång i månaden”, säger brandingenjören Anders Lundberg.

klar

Artikellänk är kopierad

35 procent av de som har en brandvarnare säger att de aldrig testar den och 53 procent uppger att de gör det mer sällan än varannan månad, enligt MSB.

I dag, lördag, infaller den årliga Brandvarnardagen för att uppmärksamma att en fungerande brandvarnare är det bästa skyddet mot brand hemma.

– Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda liv, varna andra, larma eller släcka, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB, i ett pressmeddelande.

”Möjlighet att släcka brand i ett tidigt skede”

Sedan 2011 har fler satsat på släckutrustning i bostäderna. 72 procent säger sig ha tillgång till en handbrandsläckare, en ökning med 12 procent. 57 procent säger sig ha en brandfilt, jämfört med 31 procent 2011.

– Det är en väldigt positiv utveckling vi ser och vi vet också att många klarar att agera. Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut till 6 000. Med tillgång till brandskyddsutrustning hemma så har man möjlighet att släcka en brand i ett tidigt skede, säger Anders Lundberg.

På Brandvarnardagen drar kampanjen Aktiv mot brand igång för att få fler människor att testa sin brandvarnare och att ha fungerande brandskyddsutrustning hemma.

pil
Så ofta bör du testa din brandvarnare

* En gång i månaden.* När du satt upp en ny.* När du bytt batteri.* När du varit bortrest en längre tid (en till två veckor).* När du gjort rent den.

Källa: Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas brandvarnarens funktion, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren. Man ska aldrig testa en brandvarnare med öppen låga eller rök. Röken kan smutsa ned varnaren. Test med öppen låga kan skada brandvarnaren samt innebära fara för omgivningen. När man trycker på testknappen aktiverar också batteriet. Batterier kan tappa sin laddning om de inte aktiveras på länge. Risken finns då att batteriet laddar ur helt utan att brandvarnaren ger ifrån sig någon varningssignal. Källa: MSB

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro