ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Testa något mer än en Daimstrut i sommar

Ingrid Arinell · 31 Jul 2012
Uppdaterad 31 Jul 2012
Erik Segerstein, 10 månader, äter glass med farmor Tina Sjöström och pappa Emil Segerstein på Lilla Glassfabriken.  

Erik Segerstein, 10 månader, äter glass med farmor Tina Sjöström och pappa Emil Segerstein på Lilla Glassfabriken.   Foto: Kinga Lezanska Sjölin//Peter Brinch


I Sverige äter vi 11,5 liter glass per person och år. Inte konstigt om vi hinner tröttna på utbudet i glassboxarna. Metro tipsar om fem ställen i Malmö att besöka när du ledsnat på pinnglass och Daimstrut.

klar

Artikellänk är kopierad

Christian Amato på Bar Italia skopar upp glass till Charlotta Hegge Jacobsson och hennes dotter Lykke, 3.
Christian Amato på Bar Italia skopar upp glass till Charlotta Hegge Jacobsson och hennes dotter Lykke, 3.Foto: Kinga Lezanska Sjölin//Peter Brinch

Tur att det går att få smakprov på sked. Malmös glassbarer erbjuder en enorm variation och en hel del udda smaker. Vad sägs om vallmo och kastanj?

På Lilla glassfabriken, bakom Davidshallstorg, är båda diskarna öppna nu under sommaren. Det betyder dubbelt så många smaker som under vinterhalvåret, sorbeterna är betydligt fler så här års.

– Rabarbersorbeten gör vi bara nu för säsongen, säger Pia Palhoto som jobbar i familjeföretaget.

De flesta kunder köper två kulor, och för att få den ultimata smakupplevelsen gäller det att kombinera rätt. Choklad, saffran och hallonsorbet är en fullträff, enligt Pia Palhoto. Men hon skulle avråda från att ha både saffran och lakrits i struten. Lakritsälskaren bör snarare para ihop favoritsmaken med en kula citron.

Lilla glassfabriken ligger lite undanskymt, men kunderna hittar dit ändå.

– Det har funnits glassbar här i över 20 år, så det är rätt inarbetat, säger Pia Palhoto.

Havsutsikten imponerar

Bar Italia, Scaniaplatsen 3 Vad innehåller glassen: Ekologisk mjölk, grädde och socker, en del smaker innehåller ägg. Hur många smaker. 16 (varav 3 är sorbet). Udda smaker: Biscotti, vit choklad. Glasskomb: Finns inte. Pris per kula: 1 smak, 20 kronor. Plus: Havsutsikt och ekologiska  ingredienser Minus: Köerna kan bli riktigt  långa när alla som solar och badar blir sugna på glass – samtidigt. För veganer/allergiker: Sorbet.

Glass helt utan färgämnen

Lilla glassfabriken, Holmgatan 9 Vad innehåller glassen: Grädde, mjölk, socker och smör, ägg i vissa smaker Hur många smaker: 48 (cirka 10 av dem är sorbet) Udda smaker: Sockerkaka, saffran Glasskombo: Tivoloistrut (3 kulor glass, grädde, sylt) 50 kronor Pris per kula: 20. Plus: Bänkarna i solen, och att glassen är fri från färg- och konserveringsämnen. Minus: Inredningen är enkel, på gränsen till tråkig, med blå pinnstolar och runda bord. För veganer/allergiker: Sorbet.

Perfekt läge vid kanalen

Rönneholms glass, Södra Tullgatan, vid kanalen Vad innehåller glassen: Grädde, socker, ägg, mjölk. Hur många smaker: 42 (varav  11 är sorbet). Udda smaker: Vallmo, kastanj. Glasskombo: Rönneholms speccial (3 kulor i bägare med grädde, sås och kex) 48 kronor Pris per kula: 20 kronor. Plus: Perfekt läge med bord och stolar mitt på gågatan, och nära till kanalen Minus: Det finns gelatin i sorbeten. För veganer/allergiker: Inget för veganer, för mjölkallergiker finns sorbet och för äggallergiker jordgubb- och päronglass.

Krämig glass utan mjölk

Is a Bella, Föreningsgatan 30 Vad innehåller glassen: Ekologisk mjölk eller rismjölk, socker. Hur många smaker: 16 (varav 4  sorbeter). Udda smaker: Äppelsorbet. Glasskombo: Finns inte. Pris per kula: 1 smak 25 kronor. Plus: Alla som inte tål/vill ha  mjölk kan ändå njuta av riktigt  krämig glass.  Minus: Läget, mitt på trafikerade Föreningsgatan För veganer/allergiker: Sockerfri glass gjord på rismjölk, sorbet.

Glass som i Italien

Dolce Sicilia, Drottningtorget 6, Västra Varvsgatan 37 Vad innehåller glassen: Ekologisk mjölk och grädde, socker. Hur många smaker: 22 (6–8 sorbeter). Udda smaker: Mandel/kanel, mörk chokladsorbet. Glasskombo: Finns inte. Pris per kula: 30 kronor för två  smaker. Plus: Ekologiska råvaror, vackert upplagt med stora virvlar av glass precis som i Italien. Minus: Inga glasskombos för  den som vill frossa i glass, strössel och spröda chokladrån. För veganer/allergiker: Sorbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro