ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Testa på att göra gröna vågen light

Capri · 24 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Arbetsuppgifterna varierar mycket från gård till gård. Man kan få ta hand om djur, vara med om skörd och sådd, men även få hålla i helt egna projekt som att bygga ett helt hus.

Arbetsuppgifterna varierar mycket från gård till gård. Man kan få ta hand om djur, vara med om skörd och sådd, men även få hålla i helt egna projekt som att bygga ett helt hus. Foto: jonas ringqvist/bossgården


klar

Artikellänk är kopierad

Är du en av dem som drömmer om att göra gröna vågen men ännu inte vågat lämna stadslivet? Då är kanske wwoofande något för dig. – Som wwoofare kan du finnas till hands för att göra det lilla extra på gården. Det finns ofta stort utrymme för egna initativ, säger Olivia Haglund, 24 år.

Hon ”wwoofade” – arbetade som volontär – fyra  veckor förra året på två olika gårdar i Sverige. Den som vill wwoofa kan vända sig till nätverket Wwoof – World wide opportunities on organic farms. De förmedlar volontärer till ekologiska gårdar i Sverige.

Folk från hela världen kommer till Sverige och jobbar på svenska ekogårdar. Unge­fär en tredjedel är svenskar. För mat och boende jobbar vo­lontärerna fyra – sex timmar per dag. Det vanligaste är att folk stannar ett par veckor. Men det händer även att folk blir kvar längre.– En kille som kom hit blev kvar ett halv­år. Han byggde ett timrat hus själv, berättar  bon­den Jonas Ring­qvist på Bossgården i Tidaholm.

På Jonas gård har volontärerna fått ta hand om får, kor och höns och byggt ett kafé och ordnat en festival.

De senaste fem åren har   gårdarna som tar emot volontärer ökat från ett tiotal till över 100 gårdar. Men intresset för wwoofande har samtidigt ökat så mycket så det ständigt be­hövs fler gårdar. Man behöver inte tidigare gårdsvana för att wwoofa. Tanken är att man ska få lära sig något om det man är intresserad av. – När vi skulle bygga om gårdsbutiken upptäckte en kille att han älskade att bygga små saker.

Han byggde små dekorativa hyllor, det gick inte att få honom att sluta, berättar bonden Ebba Maria Olson på Mossagården i Veberöd i Skåne.

Att wwoofa kan vara ett sätt att lära sig något om ekologiskt lantbruk eller djurskötsel. Men också ett sätt  att få se Sverige från en annan sida och möta folk från hela världen.

När Olivia Haglund wwoofade fick hon bland annat måla dörrar, rensa ogräs, hjälpa till i potatislandet. snickra och göra tvål av fårfett. – Det viktigaste jag fick med mig var människorna jag mötte. Och jag kommer absolut att wwoofa igen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Capri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro