ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS
hela denna artikel är en annons

Testa själv: Så hög blir din hyra om marknadshyror införs

Metro · 27 Aug 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018
Hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden organisation som driver frågor som är viktiga för medlemmarna. Hotet om marknadshyror är en sådan fråga. ”Vi står på hyresgästernas sida och vill att alla ska ha ett bra boende till ett rimligt pris,” säger Victoria Sjöblom.

Hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden organisation som driver frågor som är viktiga för medlemmarna. Hotet om marknadshyror är en sådan fråga. ”Vi står på hyresgästernas sida och vill att alla ska ha ett bra boende till ett rimligt pris,” säger Victoria Sjöblom. Foto: Pressbild & Angelica Lönnberg Gavazzeni


Om marknadshyror införs skulle din hyra kunna höjas rejält. Hur skulle det påverka dig? Gör Hyresgästföreningens test och se hur mycket högre just din hyra skulle bli om marknadshyror blir verklighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför valet den 9 september har flera riksdagspartier tagit ställning för vad de kallar en friare hyressättning, vilket är ett första steg mot marknadshyror. Marknadshyror innebär att hyresvärden själv kan bestämma vad hyresgästen ska betala i hyra – utan förhandling. Hyresgästföreningen har nu tagit fram sajten Marknadshyror där du själv kan testa hur mycket hyran i ditt område skulle höjas om marknadshyror införs.

– Vi har skapat sajten för att du som bor i hyresrätt enkelt ska kunna se hur marknadshyror skulle påverka dig och din ekonomi. Du fyller i vilken hyra du har i dag och var du bor och får svart på vitt hur mycket din hyra skulle höjas, säger Victoria Sjöblom, nationell medlemsstrateg på Hyresgästföreningen.

Marknadshyror engagerarTill grund för sajten ligger en rapport om marknadshyror som analysföretaget Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen. I rapporten kartläggs hur marknadshyror skulle påverka hyresnivåerna i olika geografiska områden. Marknadshyror är ett ämne som engagerar hyresgäster i hela Sverige. Därför uppdateras sajten löpande för att så många som möjligt ska kunna få reda på hur just deras hyra skulle påverkas av marknadshyror.

– Sajten har fått stor spridning och skapat debatt, vilket vi tycker är bra. Hittills har flera tusen hyresgäster fyllt i sina uppgifter och det kommer in fler hela tiden. Många hyresgäster är oroliga över vilka konsekvenser marknadshyror skulle få och undrar om de skulle ha råd att bo kvar eller tvingas flytta, säger Victoria Sjöblom.

Läs på inför valetOm du vill förhindra att marknadshyror införs finns det flera saker du kan göra. Börja med att läsa på var de olika partierna står i frågan och rösta mot marknadshyror i valet den 9 september.

– Ett annat bra sätt att motverka marknadshyror är att bli medlem och engagera sig i Hyresgästföreningen. Ett tredje sätt är att ställa frågor till dina lokala politiker för att få svar på var de står i frågan om marknadshyror.

Läs här vad de olika partierna tycker om marknadshyror!

pil
Fakta: Marknadshyror

• Som det ser ut i dag sätts hyresnivåerna genom ett så kallat förhandlings- och bruksvärdessystem. Det innebär att Hyresgästföreningen företräder hyresgästerna för att nå fram till rimliga hyror i förhandling med fastighetsägarna.

• Om marknadshyror skulle införas kan hyresvärden själv bestämma vad hyresgästen ska betala i hyra – utan att förhandla med Hyresgästföreningen.

Klicka här för att se hur hög din hyra skulle bli om marknadshyror införs

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro