ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Testat: Kobra till middag

Caroline Engvall · 20 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kobran visas upp av servitören, som sedan dödar den. Några minuter senare är ormen tillagad. Hjärtat serveras rått, i glas.

Kobran visas upp av servitören, som sedan dödar den. Några minuter senare är ormen tillagad. Hjärtat serveras rått, i glas. Foto: Johan Almblad


Metro har provsmakat en av Asiens giftiga potenshöjare

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Johan Almblad

DELIKATESSER. ”Vill ni ha den stora eller den lilla ormen i dag, madam?” Det går inte att slingra sig. Häng med när Metros reporter proväter kobra i Saigon. Ormen vrider sig ilsket runt servitörens stålpinne. Han retar den lite extra och kobran spänner hotfullt ut sin maffiga hals. – Vill ni ha den här? Eller kanske den där?Snabbt föser servitören ner spottkobra nummer ett i lådan och tar upp en annan, dubbelt så stor. Ett par minuter senare är dess huvud skilt från kroppen. Munnen tuggar fortfarande och kroppen ringlar runt servitörbödelns arm. – Nej, jag har aldrig blivit biten, säger servitören Song, som har jobbat på kobrarestaurangen i 15 år. – Om jag hade blivit det skulle jag ha dött direkt. Vi befinner oss på Tri Ky i Saigon, en av de erkänt bra vietnamesiska restaurangerna för kobra, en sann adrenalinrusch för ooh-ande och aah-ande turister. Få hittar dock hit: Vi i Norden är inte uppväxta med att kobra är en dyr delikatess.En stor middagsorm kostar ungefär 800 000 vietnamesiska dong (cirka 400 kronor). Då ingår såväl hjärtat som blodet att dricka. Bra för potensen, sägs det. Hedersgästen får hjärtat i ett litet snapsglas. Det slår fortfarande när han sköljer ner det med ormblod blandat med risvin. För vietnameser är det inget konstigt. – Vi äter allt som finns i havet utom ubåtar, allt som finns på marken utom människor och allt som finns i luften utom flygplan, säger guiden Hoang. – Vi är vana vid att ta vara på allt sedan kriget.Snart kommer kobran in i tilllagad form. En tallrik grillade filéer inslagna i fjälligt skinn, en tallrik kobraköttfärs serverad med rispannkaka. Hur det smakar? Torrt. Benigt. Läbbigt. En matmässig adrenalinkick för livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro