ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Texmex som är nära klyschorna

Jonas Cramby · 29 Apr 2016
Uppdaterad 29 Apr 2016

Foto: Jasmin Storch


Metros matkritker Jonas Cramby har ätit på Austin food works.

klar

Artikellänk är kopierad

Austin food works, Norrtullsgatan 24

3 av 5

Det är lätt att tro att matkulturen i Austin, Texas bara består av bredbent dieseldoftande skräpmat som hamburgare, barbecue, tacos och chili. Den kulinariska motsvarigheten till fransjacka, gastronomi för folk som hävdar att allt blir bättre med bacon. Men det är, så klart, att förenkla det något. Både texmex och barbecue har en lång kulturhistoria minst lika intressant och avancerad som de stora europeiska kökens och Austin har alltid varit en väldigt liberal stad som dragit till sig motkulturer, hipsters och bohemer. Keep Austin weird är stadens slogan och allt detta återspeglas så klart i maten som ibland kan vara slabbig, grabbig för att i nästa vara djupt traditionell eller finkänsligt nyskapande. Jag skulle vilja hävda att Austin lätt är en av de intressantaste matstäderna i USA.

Austin food works på Norrtullsgatan 24 är dock en krog som väljer att cementera vår bild av Austin. Det är korrugerad plåt på väggarna och bacon på både popcorn och i glass. Det är fullt av after workare runt borden och det serveras öl i mason jars och spelas amerikansk topplistecountry i högtalarna inget som nödvändigtvis behöver vara dåligt. Jag gillar korrugerad plåt och älskar topplistecountry (även om jag så klart tycker att den där baconfetischismen är superfånig).

Men de hamnar ändå lite för nära de trötta texmexklyschor som jag inbillar mig att Austin food works vill vara en reaktion emot. De är liksom bara ett par motivspeglar och några baconrätter ifrån att vara en hippare version av pub Stars and stripes i Borlänge. Vilket är lite synd eftersom maten har ambitioner. Guacamolen med nyfriterade tortillachipsen är till exempel lätt de godaste jag ätit i Sverige. Härlig syra, bra crunch, som att sitta på South Congress och sippa på en Lone Star. Kycklingvingarna är också helt okej även om allt är så väl tilltaget att vi redan börjar bli mätta när huvudrätten kommer in. Vi orkar halva den goda, grillade entrecoten med rökt smör och förvånansvärt frasiga sötpotatischips. BBQ-brickan, bestående av tre sorters rökgrillat kött, kanske fungerar om man aldrig ätit äkta barbecue, men den är otillfreställande om man har.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro