ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Text med IS-hot mot Göteborg sprids – polisen manar till lugn

JOHAN WIKÉN/ÅSA LARSSON · 16 Nov 2015
Uppdaterad 16 Nov 2015
Metro har fått många tips om kedjebrevet som cirkulerar.

Metro har fått många tips om kedjebrevet som cirkulerar. Foto: Facebook/Alamy


En text med hot riktat mot Göteborg har fått stor spridning under måndagen. Men källan är oklar och polisen manar till lugn. Vissa försöker spela på rädslan som finns”, säger polisen Peter Adlersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett slags kedjebrev har spridit sig under måndagen där det påstås att en misstänkt IS-medlem lämnat Sverige med ett hotfullt budskap: Håll er borta från centrala Göteborg under jul och nyår.

Enligt inlägget så ska en man ha blivit utvisad från Sverige till Tyskland i början av november och då pratat med en anställd inom kriminalvården: "Jag tycker om dig, du har inte behandlat mig lika illa som alla andra här, därför vill jag varna dig. Du bör inte röra dig i centrala Göteborg under jul och nyår”, ska mannen ha sagt.

►LÄS MER: Fem inlägg om terrordåden i Paris som du inte ska dela vidare

I övrigt saknas plats och andra detaljer helt, men texten sprids ändå som en löpeld. Inlägget verkar hela tiden vara skrivet i jag-form. Men Metro har varit i kontakt med flera som har publicerat texten, samtliga nekar till att de är källan.

”De är asså inte min text”, skriver en tjej vars inlägg fått 1 500 delningar på kort tid. En annan ringer upp och säger att hon nu ångrat sig:

– Folk frågade efter källa och så kände jag mig jättedum för det fanns ingen källa. Jag tror att den är fejk. Man får ju vara lite källkritisk.

LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

Polisen manar till lugn och uppger att det inte finns någon känd hotbild vid jul och nyår.

– När det har varit sådana händelser som de senaste dagarna så sprids det rykten. Vissa försöker spela på rädslan som finns, säger Peter Adlersson, presstalesperson för polisen i region Väst.

I nuläget utreder inte polisen den information som förekommer i den spridda texten.

– Men är det någonting som kommer till vår kännedom så kollar vi naturligtvis upp de här uppgifterna. Vad jag vet nu finns det ingen anledning till att vara orolig, säger Peter Adlersson.

Metro har sökt Kriminalvården och Säpo.

LÄS MER: Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige

Inlägget som sprids i sms och i sociala medier.
Inlägget som sprids i sms och i sociala medier.
klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN WIKÉN/ÅSA LARSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro