ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Thailand lyfter Youtube-förbud

Tomas Lundin · 3 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TILLÅTET. För fem månader sedan blockerades videosahten Youtube av Thailändska myndigheter. Anledningen var att sajten innehöll videoklipp som ansågs kränkande mot landets monark, Kung Bhumibol, som Youtube vägrade ta bort.

Nu har Google, som äger sajten, installerat filter som ska hindra Thailändska surfare att komma åt de anti-monarkistiska klippen, men gör dem tillgängliga för personer i andra länder.

– Alla klipp som vi anser vara olagliga kommer vi rapportera til Youtube, som kommer att titta på dem självständigt, säger kommunikationsminister Sittichai Pookayaudom enligt Variety.

Förutom klipp som strider mot Thailändsk lag ska också klipp som "Går emot Thailändsk kultur" rapporteras.

Google har infört, och kritiserats för, liknande regler i andra länder. I Frankrike och Tyskland finns exempelvis ett  filter mot hets mot folkgrupp och förnekelse av förintelsen.

I Turkiet är det inte tillåtet att kritisera landets grundare Attatürk och i Kina arbetar Google i samarbete med myndigheterna för att censurera sökresultat, skriver Variety.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro