ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Thailands parlament upplöses

TT · 9 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013
När klockan var halv tolv på måndagsförmiddagen demonstrerade omkring 100 000 människor i Bangkok mot regeringen, enligt polisens beräkningar.

När klockan var halv tolv på måndagsförmiddagen demonstrerade omkring 100 000 människor i Bangkok mot regeringen, enligt polisens beräkningar. Foto: AP Photo/Sakchai Lalit


Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra har beslutat upplösa parlamentet och utlysa nyval så snart som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

– I det här läget, då så många människor från många grupper protesterar mot regeringen, är det bästa sättet att ge makten tillbaka till det thailändska folket och hålla ett val. Regeringen vill inte se några liv gå förlorade, sade Yingluck i ett tv-sänt tal på måndagen medan tusentals människor demonstrerade i Bangkok.

Oppositionen svarade omedelbart att striden kommer att fortsätt trots premiärministerns beslut.

– I dag kommer vi att fortsätta vår marsch mot regeringsbyggnaden. Vi har ännu inte nått vårt mål. Upplösningen av parlamentet är inte vår målsättning, sade proteströrelsens ledare Suthep Thaugsuban.

– Även om parlamentet är upplöst och det blir val, är Thaksinregeringen fortfarande kvar.

Oppositionen anser att regeringen kontrolleras av Yinglucks bror Thaksin Shinawatra, som störtades från premiärministerposten 2006, och som nu lever i exil.

Suthep har tidigare gång på gång sagt att han inte vill ha nyval utan att ett "folkets råd" ska styra landet utan att utses i val.

Demonstranter i huvudstaden Bangkok har under flera veckor krävt Yingluck Shinawatras avgång. Oroligheterna fick ett par dagars paus i samband med kung Bhumibol Adulyadej 86:e födelsedag i torsdags. Men inför måndagen har Suthep manat till en sista kraftsamling.

På söndagen meddelade Thailands största oppositionsparti att samtliga dess parlamentsledamöter avgår.

– Vi har beslutat att sluta som parlamentsledamöter för att demonstrera med folket mot Thaksin-regimen, sade Sirichok Sopha, ledamot för Demokratiska partiet i en tv-intervju.

Upplösningen av parlamentet är "första steget" mot en lösning av Thailands politiska kris, sade en annan av oppositionsledarna efter premiärministerns beslut.

Tillfrågad om han kommer att delta i valet svarade Abhisit Vejjajiva:

– I dag marscherar vi. Jag ska gå med folket till regeringsbyggnaden.

När klockan var halv tolv på måndagsförmiddagen demonstrerade omkring 100 000 människor i Bangkok mot regeringen, enligt polisens beräkningar.

Premiärminister Yingluck kommer att ställa upp i det kommande valet, uppger det thailändska regeringspartiets ordförande Jarupong Ruangsuwan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro