ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Thailandsimmigranten Eva, 96, mister pension

Patrick Ekstrand · 1 Mar 2012
Uppdaterad 1 Mar 2012
Eva Bergendahl, 96, fick stor uppmärksamhet när hon flyttade till sonen i Thailand. Nu har hon fått reda på att  garantipensionen upphör eftersom hon flyttat utanför EU.  

Eva Bergendahl, 96, fick stor uppmärksamhet när hon flyttade till sonen i Thailand. Nu har hon fått reda på att  garantipensionen upphör eftersom hon flyttat utanför EU.   Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON/Aftonbladet


Livet i Thai­land blev inte så bra som 96-åriga Eva Bergdahl hoppats. Efter fem månader i det nya hemlandet ska en stor del av hennes pension dras in då hon är bosatt utanför EU.

klar

Artikellänk är kopierad

”I går kom ett brev att den garantipension jag haft skulle upphöra eftersom jag bor i Thailand,” skriver hon på sin blogg. Hon berättar att en handläggare på Pensionsmyndigheten gav henne rådet att flytta hem igen – detta då garantipension bara betalas ut till dem som är bosatta inom EU/EES. Enligt medieuppgifter handlar just den delen om 2 700 kronor i Evas fall.

”Detta innebär att jag ska leva på ungefär 3 500 svenska kronor i månaden i fortsättningen, som alla förstår är en total omöjlighet,” skriver Eva som anser att det hela är en skandal.

Men informationen på Pensionsmyndighetens webbsajt är tydlig: Man har inte rätt till garantipension om man bor utanför EU/EES. Eva skriver att hon kontaktade ”pensionsverket” in-    nan hon flyttade och fick beskedet att hon skulle få lika mycket pengar i Thailand som hon fått i Sverige. Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, misstänker att det handlar om ett missförstånd.

– Jag tolkar det som att hon har varit i kontakt med Statens tjänstepensionsverk (SPV).

Han säger att det finns hopp för Eva då indragen garantipension kan innebära att hon eventuellt är berättigad till andra förmåner från SPV.

Detta bekräftas av myndighetens informationschef Olof Lindvall.

– Det kan finnas någon gammal efterlevandeförmån som hon har rätt till. 

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro