ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

The Lumineers gör sin första spelning i Sverige

Ellen Wennerström · 11 Dec 2013
Uppdaterad 11 Dec 2013
Gruppen The Lumineers på den 55:e årliga Grammygalan i februari 2013. Från vänster: Ben Wahamaki, Jeremiah Fraites, Neyla Pekarek, Wesley Schultz och Stelth Ulvang.

Gruppen The Lumineers på den 55:e årliga Grammygalan i februari 2013. Från vänster: Ben Wahamaki, Jeremiah Fraites, Neyla Pekarek, Wesley Schultz och Stelth Ulvang. Foto: Jordan Strauss / AP


Folkrockbandet The Lumineers är på världsturné och har sett fram emot att komma till Sverige. De tror att enkelheten är deras nyckel till framgång och soundtracklåten till filmen Hunger games” har varit ett drömprojekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Många förknippar The Lumineers med låten ”Ho hey”, singeln från första albumet som kom ut för två år sedan. Folkrockbandet från Denver har skördat många framgångar sedan dess och förra veckan nominerades de till två Grammys för Bästa Nya Artist och Bästa Amerikanska Album och nu är de ute på en världsturné varav Stockholm står näst på tur.

­– Vi har aldrig spelat i Sverige tidigare, förutom på tv-programmet Skavlan, så vi ser verkligen fram emot det, säger Cellisten Nayla Pakarek.

Hon tror att deras internationella framgångar beror på att folkmusiken återigen är på framtåg i popkulturen.

– Det är ett intressant fenomen, jag tror att folk söker sig tillbaka till grunden eller enkelheten på flera sätt. Det är som att man har egna kycklingar på bakgården eller lever mer avskalat och spartanskt. Det är samma sak med intresset för folkmusik tror jag, säger hon.

Neyla Pekarek har varit medlem i bandet sedan 2010 då hon svarade på en annons på nätet av ett par killar som sökte en cellist. Då hade hon precis tagit examen vid musikhögskolan och planerade en karriär som musiklärare. Det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig.

– Allt har gått ganska fort. Jag jobbade extra som servitris och vikarierande lärare och så ett år senare åker vi världen över och spelar vår musik, det är helt fantastiskt, säger hon.

När medlemmarna i The Lumineers själva beskriver sin musik brukar de säga att den har ett filmiskt sound. Passande nog är de nu aktuella med låten ”Gale song” på soundtracket till hollywoodfilmen ”Hunger games Catching Fire”.

­– Det är helt galet, det är något vi aldrig trodde att vi skulle få göra och det har varit lite av ett drömprojekt. Jag var ett stort fan av böckerna och det var helt otroligt att få möjligheten att skriva en låt till filmen, säger Neyla Pekarek.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro