ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

The OC – cover

Stockholm hannah sjostrom · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

”Welcome to the O.C, bitch”, hälsade Luke i augusti 2003. När serien läggs ner i februari har han flyttat till Portland för längesedan. Marissa är död och begraven. Men kanske, kanske, finns det hopp för serien som förändrade ungdomssåpan.

När "O.C" drar i gång sin svenska säsong i Kanal 5 på onsdag är sig inget likt. Huvudkaraktären Marissa har dött i en bilkrasch, och snart dör serien med henne. Efter att ha droppat till drygt tre miljoner tittare i USA meddelade Fox att den fjärde säsongen blir den sista. Samtidigt startades fansajter med namninsamlingar för att rädda serien. Till och med Fox startade en egen. Kanske för att se hur många die hard-fans som fanns kvar – tillräckligt för att inte sälja serien till kanalen CW? Just CW kan vara seriens räddning. En ny kanal, som skulle behöva en hit, säger journalisten och tvbloggaren Kjell Häglund. – "O.C" skulle säkert vara en stor hit för dem, även om det bara är hardcorefansen som fortsätter att följa den. "O.C" skulle egentligen kunna gå hur länge som helst, eftersom det är en såpa och många sentimentaliserar med den. Kjell Häglund jämför den med "Beverly Hills". Och visst, likheterna är många – men det var inte dem som gjorde serien till en succé. Skillnaden mellan Cindy och Jim Walsh och Sandy och Kirsten Cohen är milsvid. – Kanske har den ändrat synen på skildringen av de vuxna. Det geniala med "OC" var ju att även föräldrarna hade sina personliga problem och betraktades som människor i stället för som chockade moralister, säger Klas Ericsson. Han är frilansjournalist, fan, och inte överraskad av nedläggningen. Med Marissa dog också serien, menar han. – Hon var kanske inte mycket till skådespelare, men hennes karaktär var svårersättlig. Väldigt mycket av dramaturgin i serien var en klassisk Romeo och Julia-historia och till slut fanns bara en butter Romeo kvar. Men det är varken Ryan eller Marissa som var speciella för "O.C". Seth var serienörd, tacklades av rakade vattenpolobringor i korridorerna, lyssnade på Death Cab och var ironisk. – När "OC" kom var den banbrytande eftersom det aldrig gjorts en ungdomsserie som var så meta i sina referenser till andra serier, den hade en smått självironiska hållning, och var fulladdad med populärkulturella referenser, säger Klas Ericsson. När den fjärde säsongen startar är Summer på universitetet Brown, Ryan slåss och Seth är som vanligt. Den mest intressanta relationen är inte kärleksrelationerna, utan den mellan mamma Julie och Marissas syster Kaitlin. Skaparen Josh Schwartz höll med i en intervju för en vecka sedan. – Jag skulle älska en anti-Gilmore Girls-serie med Kaitlin och Julie, sa han. Därförinnan hade han fått frågan om serien någonsin kommer tillbaka. ”Man ska aldrig säga aldrig” var hans svar.

Text 2:

Mischa Barton

När en stjärna blir större än tv-serien brukar det bara sluta på ett sätt. I Mischa Bartons fall med en bilolycka. 2007 är hon inte Marissa längre, utan filmstjärnan Mischa.

Kanske var det hennes avhopp som gjorde att tittarsiffrorna rasade dramatiskt, kanske inte. Hursomhelst var hon seriens största stjärna. Med viss hjälp av kärlekstrianglar med både Paris och systrarna Olsen, och Rachel Zoe blev hon en av 2000-talets stora Hollywoodkändisar. I år har hon inte bara en utan fyra filmer på gång. Men blir hon den mest framgångsrika av "OC"-skådisarna? Klas Ericsson sätter emot. – Som skådespelare är de ganska ointressanta utan serien. Men Mischa är snygg så hon lär inte behöva skramla ihop till hyran. Jag har inte sett "The Last Kiss" där Rachel Bilson spelar mot Zach Braff, men hon har ju visat en viss komisk tajming i alla fall. Ska jag sätta några kronor blir det på henne.

Virgin territory – kostymdrama med Hayden Christensen Closing the Ring – romantiskt drama med Shirley McLaine Don’t Fade away – Drama med rapparen Ja Rule i en biroll Malice in Sunderlamd – modern Alice i underlandet

Fakta: "O.C" - tv-serie som utspelar sig i Orange County, Kalifornien. Nörden Seth Cohen (Adam Brody) och hans familj tar sig an en bråkig kille från tuffa LA-förorten Chino, Ryan Atwood. På highschool träffar han den populära och rika Marissa Cooper (Mischa Barton). Seth viger sitt liv åt att vinna Marissas bästis Summer (Rachel Bilson). Och lyckas.

Extrapynt: Turista i OC: s spår På turistbyrån i Newport Beach finns en karta med alla hotspots från serien. Men fiktionen överträffar verkligheten.

Ruby’s Diner – Traditionell diner längst ut på piren i Newport Beach. Är mall för dinern i serien, har grym utsikt och lika bra hamburgare. Piren är inte heller den samma som visas i OC, den ligger i Redondo Beach. Balboa Fun Zone – Tivolit som odödliggjorts med Ryans och Marissas kyss i Pariserhjulet. I verkligheten är futtigheten en besvikelse. Scenen spelades inte heller in här, utan i Long Beach. Fashion Island – här kryssar Pradamammorna mellan Barney’s och Victorias Secret. Missa inte Betsey Johnson-butiken. Pelican Hill – I serien är det här ”The Cohens residence ligger”. Men som vanlig turist kan du inte komma in. Grindarna till bostadsområdet är stora, lyxiga och stängda. Och Cohens ”riktiga” hus ligger inte här, utan i Malibu.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm hannah sjostrom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro