ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

The Pirate Bays sista försvar i rättegången

Kristoffer Rengfors · 3 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Advokat Jonas Nilsson, Peter Sunde och Advokat Peter Althin i rättssal 9 i Stockholms tingsrätt.

Advokat Jonas Nilsson, Peter Sunde och Advokat Peter Althin i rättssal 9 i Stockholms tingsrätt. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Tisdagens förhandlingar innebär slutplädering för The Pirate Bays försvarsadvokater. De åtalade representeras av sina advokater. Det preliminära schemat för dagen:

09.00 Advokat Nilsson (Fredrik Neij)  10.30 Advokat Salomonsson (Gottfrid Svartholm Warg)  13.00 Advokat Althin (Peter Sunde)  14.30 Advokat Samuelson (Carl Lundström)

Texten uppdateras kontinuerligt

14.43 Beslut i målet den 17:e april 11.00.

14.41 Advokat Samuelson vill ha 550 691 kronor och Carl Lundström vill ha 1 120 000 kronor exklusive moms för advokatarvode inklusive tidsspill för cirka 560 timmar arbete.

Carl Lundström vill även ha 3 000 kronor för flygbiljett från Schweiz till Stockholm.

14.39 Advokat Salomonsson vill ha drygt 800 000 för 571 timmars arbete.Althin 708 054 490 timmar.

Åklagaren har inga synpunkter.

14.30 Kostnadsyrkanden för rättegången från Sonyboalgen med flera: 1 400 000 kronor.

Försvaret kan inte vitsorda.

Yellow Birds med fler kräver 538 000 kronor totalt. 

Försvaret kan inte vitsorda.

Warner Brothers med flera kräver 1 280 000 kronor + 350 000 kronor.

Monique Wadsted förklarar att en rapport som Warner Brothers med flera kräver egentligen kostar mer än 350 000 kronor men eftersom den har värde i andra sammanhang kräver de inte mer än 350 000 kronor.

Försvaret kan inte vitsorda.

Advokat Nilsson har inga kostnadskrav förutom 595 timmar nedlagd arbetstid + 35 timmar spilltid och utlägg för 83 500 kronor varav 36 000 kronor exkl är anlitande av Kristoffer Schollin.

Fredrik Neij yrkar på att få flygresekostnader från Bangkok där hans ombokning kostat 1200 kronor. För att han ska kunna åka till bangkok igen kostar biljettern 5400 kronor. Totalt vill han ha 9 320 kronor. 

Åklagaren har inga synpunkter på Fredrik Neijs kostnader

14.29 Monique Wadsted ger Peter Danowsky en komplimang. Sen påpekar hon att advokat Nilsson sagt att det inte går att bevis att torrentfilerna använts i kommersiellt syfte. Enlig Wadsted finns det bevis på att annonser funnits i samband med torrenterna.

14.26 Peter Danowsky säger att e-handelslagen bara gäller om The Pirate Bay är en kommersiell aktör.

– Vilket de åtalade bestämt hävdar att det inte är.

14.24 Peter Danowsky vill även föra in immaterialrätten på banan igen. Samuelson sa att målet inte handlar om immaterialrätt, men det gör det visst säger Danowsky.

14.23 Peter Danowsky, advokat för bland annat Sony-bolagen, vill justera några av advokat Samuelsons påståenden. Bland annat att tidningar inte är ansvariga för vilka annonser de tar in, vilket han hävdar att de har.

13.52 Paus till 14.15

13.50 Samuelson hävdar att torrenter som laddats upp på Pirate Bay är fullgjorda brott om de anses olagliga. Då går det inte att bli dömd för medhjälp till ett brott som redan har skett.

13.45 Skulle tingsrätten hamna i situationen att de håller med åklagaren tycker Samuelson att rätten måste hämta in ett yttrande från EU.

– Det här målet har effekt på tusentals tjänster på nätet. Däreför yrkar vi att parterna hämtar in ett förhandsavgörande från EU.

13.40 Carl Lundström har dragit sig ur en eventuell affär om att äga The Pirate Bay när han jurist varnat honom att verksamheten kan vara olaglig.

– Lika begåvat som att åtala tidningsbudet för en annons i Dagens Nyheter. Carl Lundström har hyrt ut en plats. Om inte han omfattas av de undantag som anges i e-handelsdirektivet så är jag inte född. Något självklarare har jag inte sett, säger Samuelson.

13.37 – Väcker man ett så här abstrakt åtal så dyker en massa fel upp. Det är inte tänkt att sådana här avtal ska väckas.

Samuelson tror att åklagaren har väck åtal under press från skiv- och filmbolag.

13.33 Samuelson säger att ett mycket stort hinder för att åklagaren ska kunna fälla Carl Lundström är att det i lagen står att "den som", och inte den som äger, organiserar eller finansierar brottet. Det är i så fall de som lagt upp sidan, skrivit trackern eller gjort söktjänsten.

13.31 Åklagaren har åtalat i tron att det räcker att de åtalade har kännedom om en tjänst. Men det räcker inte, hävdar Samuelson. De åtalade måste känna till huvudbrotten, och det har vittnen slagit fast att de omöjligt kan.

13.29 Samuelson säger att det är helt uteslutet att döma någon i det här fallet eftersom de inte har haft någon vetskap om huvudbrottet.

– Det finns inte en straffbok i världen där det inte står att en medhjälpare måste ha vetskap om huvudbrottet.

13.24 Samuelson drar upp ett fall där en person har hyrt ut sin lägenhet till en annan person. Hyresvärden får då veta att hyresgästen har narkotika i lägenheten. Hyresvärden gör ingenting åt det och högsta domstolen dömer då att hyresvärden inte var skyldig att göra någoting alls. Ingen medhjälp.

13.22 Att The Pirate Bay kan användas olagligt betyder inte att den är olaglig. Det säger EU-rätten och då gäller det i Sverige. En mellanhand har inget ansvar, säger Samuelson.

13.16 Samuelson hänvisar till ett mål mot den spanska teleoperatören Telefonica, där Telefonica inte behövt lämna ut adressuppgifter till fildelare. Det visar att The Pirate Bay verksamhet ska bedömas under paragraf 18 i e-handelslagen, motstridigt vad åklagaren påstår.

13.12 Samuelson berättar att det här målet kommer bli det som gäller i framtiden om tveksamheter uppstår.

12.01 Lunch till 13.00

11.58 Försvaret drar nu upp ett fall där två fiskare på moped gjort ett inbrott i en villa. Den ena bröt sig in och den andra gick fram till huset och tog emot ett fönster som inbrottstjuven monterat ner. Mannen som bara tog emot fönstret dömdes inte för brottet. Han var inte tillräckligt involverad.

– Det går inte ha en medhjälpare på Hawaii, en i Malmö, en i Göteborg och en i Stockholm, som inte har en aning om vad de andra gör.

11.51 Försvaret tar upp ett rättsfall från upploppen i Göteborg 2001 där några personer dömts till medhjälp till våldsamt upplopp efter att de agerat sambandscentral åt som startade upplopp. Där fanns direktkontakt med huvudbrottet.

11.48 Enligt försvaret finns inget åtal som kommit till högsta domstolen där någon dömts för medhjälp, utan att ha haft kontakt med gärningsmannen.

11.43 För att kunna döma någon för medhjälp krävs ett huvudbrott. Det finns inget huvudbrott i det här fallet. ingen vet när brotten begåtts, ingen vet vem som gjort det.

– Det tycker jag åklagaren missar. Vi har ingen aning om ifall de laddat upp på The Pirate Bay eller inte.

11.43 Samuelson frågar sig om det verkligen är ett tillgängligörande när en torrentfil laddas upp till en hemsida.

11.40 Samuelson pekar återigen på att The Pirate Bays verksamhet är laglig.Han delar ut ett antal rättsfall till alla i rätten.

Samuelson kallar målet för det principiellt viktigaste fallet i Europa det här århundradet.

11.35 Samuelson uppmanar rätten att bortse från den politiska aspekten av målet.

– Ni får inte ta åter personligen nu. Jag känner inte er som domare, men det finns på det omedvetna planet en stor risk att man tar åt sig av det politiska i det här målet. Det gäller för er som domare att ställa er framför spegeln och fråga er om ni har tagit intryck för någon sida.

11.34 – Det här åtalet är så abstrakt att något liknande aldrig har skådats i Sverige.

11.30 Enligt försvaret har det aldrig i historien någonsin gått att stoppa utvecklingen.

– Det här är som att stämma biltillverkare för att vissa kör rattfulla.

11.28 Samuelson påpekar att åtalet har oerhört stor räckvidd, något som rätten måste ta ställning till.

11.27 Enligt försvaret är tjänsten blind. Bara användarna vet vad som laddas upp och ner.

11.24 Samuelson menar att åtalet i första hand är riktad mot om verksamheten är olaglig, och i andra hand vem som ska straffas för det. Eftersom tjänsten The Pirate Bay levererar inte är unik på nätet så får åtalet stor principiell verkan, hävdar han.

11.22 Advokat Samuelson tar över. Han öppnar med att säga att åklagaren och de målsägande helt missat kärnfrågan. Är The Pirate Bays verksamhet laglig.

11.21 Förhandlingen återupptas i sal 9.

11.09 Paus i fem minuter.

11.06 – Peter Sunde har inte tjänat en enda krona på The Pirate Bay, säger Althin.

11.04 Peter Althin pekar på att det måste vara ställt bortom allt rimligt tvivel att Peter Sunde är skyldig. Läser upp vad högsta domstolen sagt om termen "bortom rimligt tvivel".

10.59 Enligt försvaret så finns inte Peter Sunde med som misstänkt från början. Då anmäls bara Gottfrid Svartholm och Fredrik Neij.

10.58 Peter Sunde ska inte anses vara ansvarig för The Pirate Bay eftersom han lämnat förslag på hur verksamheten ska drivas.

– Om jag ringer Saab och säger åt dem att måla den grön så den säljer bättre har jag väl inget ansvar för Saab.

10.54 Peter Althin försökrar tingsrätten att det inte behöver bekymra sig över om Peter Sunde är skyldig eller inte, eftersom han inte har något ansvar för The Pirate Bay.

10.52 Peter Althin försäkrar tingsrätten att de aldrig behöver oroa sig över skadeståndet eftersom Peter Sunde inte begått några brott.

10.49 – Hade jag inte varit så väluppfostrad som jag är hade jag påstått att de målsägande behandlat Roger Wallis rent ut sagt ynkligt, säger Peter Althin.

10.47 Peter Althin gör allt för att återupprätta Roger Wallis rykte efter att de målsägande kämpat för att ifrågasätta hans titel.

10.45 Althin jämför rättegången med en fotbollsmatch där domaren är en spelare ur det ena laget. Med den jämförelsen menar han att de målsägandes vittnen är representanter för de industrier som påstår sig förlora på The Pirate Bays verksamhet.

10.44 Peter Althin undrar hur tingsrätten ska kunna bestämma ett skadestånd med det material som presenterats som bevis.

10.43 – Utgången i den här rättegången är betydelsefull för väldigt måna i samhället.

10.42 Peter Althin läser ur en debattartikel i Aftonbladet där teknikskiften som radion, biblioteken, parabolen och videotekniken tas upp.

10.39 Althin förklarar att rättegången är ny för alla. Att det är en svår rättegång.

– Så fort tekniken förändras i samhället, reagerar etablissemanget.

10.38 – Rättvisan må ha sin gång om också världen går under på det, öppnar Peter Althin.

10.36 Förhandlingen återupptas i sal 9.

10.20 Paus till halv elva.

10.18 Enligt försvaret var Roger Wallis besvärande för de målsägande bolagen. De ägnade sig åt att slå under knäna, enligt försvaret. Försvaret sätter "ett stort frågetecken" för vilken skada The Pirate Bay har orsakat.

Försvaret hävdar att skadeståndet ska jämkas, sunt förnuft säger att skadestånden är alldeles för höga.

10.13 Enligt försvaret hade Gottfrid Svartholm aldrig kunnat få ett korrekt svar på om The Pirate Bay var laglig, vem han än hade frågat. Det har inte varit lätt för Gottfrid Svartholm att veta att The Pirate Bay har varit olagligt. Det har heller aldrig skickat ut några förelägganden om att verksamheten ska stoppas, något som är helt möjligt att skicka ut enligt försvaret.

10.10 Åklagaren vill få in The Pirate bay under paragraf 18 i e-handelslagen. Där finns krav på att olagligt material skyndsamt tas bort. Försvaret hävdar att The Pirate Bay ska ligga under 16:e paragrafen eftersom torrentfiler är en bärare av information som inte initierats av The Pirate Bay.

10.05 Försvaret säger att flera av de åtalade menar att ett avtal som använts flera gånger som bevisning faktiskt aldrig slöts. Och därför inte kan användas som bevis på något.

10.03 - Vad får man alla dessa miljoner ifrån?

Försvaret kan hitta uppgifter på att Gottfrid tagit emot ungefär 225 000 kronor. Mer finns inte i bevisen hävdar de.

10.00 Ola Salomonsson pratar om Gottfrid Svartholms oneliner från gårdagen. "Gubbjäveln måste vara galen", syftat på  Håkan Roswall.

Enligt Salomonsson har åklagaren fått The Pirate Bays omsättning om bakfoten. Ola Salomonsson hävdar att det till skillnad mot vad åklagaren hävdar inte fanns 64 annonser på The Pirate Bay, utan fyra stycken. Omsättningen blir då närmare 700 000 kronor istället för miljonbelopp.

09.57 Rätten ska få några frågeställningar:

- Vet man överhuvudtaget om de här verken som är aktuella faktiskt har kopierats, och hur mycket.

– Är det någon självklarhet eller givet faktum att The Pirate Bays tracker har använts.

Salomonsson får en pik från Gottfrid.

– Trackern finns upplagd på The Pirate Bay.

Monique Wadsted hade alltså kunnat ladda hem trackern om hon ville.

09.55 Försvaret säger att rätten aldrig kan veta hur mycket illegalt material som finns på sajten. Något som inte ska tala till de åtalades nackdel.

09.53 Salomonsson vill att rätten ska fundera över om det finns fog för att påstå att merparten av filerna på The Pirate Bay pekar på skyddade verk.

Försvaret påstår att The Pirate Bays egna undersökning gjord av Peter Sunde är den enda som undersökt hur mycket olagligt material som finns på sajten. Den undersökningen visade enligt Sunde att 80 procent var oskyddat.

09.51 Salomonsson vill ha svar på några frågor i domen.

Att dela filer tror Salomonsson inte är olagligt. Salomonsson påstår att när The Pirate Bay startade var ett rent hobbyprojekt. När åklagaren säger att The Pirate Bay är geschäft (affärsverksamhet) så gör han det med laddade ord, enligt försvaret.

09.46 Advokat Salomonsson ifrågasätter åtalet. Han kommer inte säga så mycket om skadeståndet utan överlämnar det till andra försvarare.

09.35 Paus tio minuter sedan Advokat Salomonsson (Gottfrid Swartholm Warg) 

09.33 Eftersom Fredrik Neij inte har använt de aktuella verken anser försvaret att inget skadestånd ska utgå.

09.31 Enligt försvaret har de målsägande inte kunnat visa på några oberoende uppgifter när det gäller att bestämma skadeståndet.

– De har åberopat några skivbolagschefer, och de talar ju i egen sak.

09.30 Angående påföljder anser försvaret att det inte är bevisat att Fredrik Neij har tjänat några pengar på The Pirate Bay.

09.28 Frågan som återkommer hela tiden från advokat Nilsson är:

– Hur har Fredrik Neij konkret främjat huvudbrottet?

09.27 Fredrik Neij ifrågasätter om åtalet kan gillas när sambandet mellan honom och gärningsmännen (de som laddar upp och ned torrenter via The Pirate Bay) är så vagt.

– Hur har Fredrik Neij påverkat den enskilda huvudmannen?

09.26 Försvaret hävdar att huvudbrottet är diffust.

09.25 – Kan vi verkligen säga att The Pirate Bays tracker har använts?

09.22 Advokat Nilsson pratar nu om hur han tycker att den tekniska bevisningen inte håller.

– Det är inte klarlagt att uppladdaren av just de torrenter som är aktuella i det här målet faktiskt har tillgängliggjort det faktiska verket. Det är inte heller klargjort vid vilken tidpunkt verken gjorts tillgängliga. Och vilka trackers som använts.

09.21 Fredrik Neij tycker även att åtalet ska ogillas eftersom han inte känt till de torrentfiler som målet gäller.

- Fredrik Neij har inte fått något att ta ställning till. Det måste han få.

09.20 – Det finns en risk att man straffar tekniken om man fäller Fredrik Neij.

09.17 – Det räcker inte med att påstå att någon inom The Pirate Bay har en attityd. Alla har rätten att ha sin egen åsikt om amerikanska skivbolag. Namnet The Pirate Bay kan inte heller räcka. Inte heller uttalanden i brev kan bevisa att otillåtet material fildelas.

09.16 – The Pirate Bay har bara en passiv söktjänst.De gör ingenting aktivt med torrentfilerna.

09.15 Filöverföring och tillgängliggörandet sker inte på The Pirate Bay, det görs på användarnas datorer.

09.13 Därför anser försvaret att The Pirate Bays verksamhet är laglig:

Tekniken som verksamheten består av och används gör att sajten är laglig. Sajten är öppen och användarna bestämmer vad som finns där.

- Det är inte Fredrik Neij eller någon annan förutom användarna som styr över The Pirate Bay. Varje Bittorrent-sajt kommer att innehålla upphovsrättsskyddat material. Det är inte ett Pirate Bay-problem, det är ett internetproblem.

09.11 Försvaret pekar på att det är bevisen rätten ska titta på. Inte vad skivbolagschefer tycker om The Pirate Bay.

09.10 Försvaret hävdar att det finns flera skäl att ogilla åtalet. Återkommer till detta senare.

09.09 Försvaret hävdar att det inte går att bevisa att de verk som används som bevisning i målet har använts i kommersiellt syfte.

09.08 Försvaret hävdar att det inte är klarlagt att den största delen av materialet på The Pirate Bay är skyddat av upphovsrätt.

09.06 Fredrik Neij har inte varit likgiltig inför vad som föregått på The Pirate Bay. Fredrik Neij har inte haft för avsikt att kränka någons upphovsrätt. Han är bara intresserad av tekniken.

09.05 Medhjälp i lagens mening ser inte likadan ut på internet.

09.04 Advokat Nilsson börjar sin plädering. Han hävdar att det är just tekniken som står i fokus för rättegången. Tekniken gör att The Pirate Bays verksamhet är laglig. Detta är inte helt oväntat tvärtemot vad Håkan Roswall i går berättade.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro