ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

The Radio Dept om politiska klimatet just nu: "Högervriden skittid"

Aron Andersson · 10 Aug 2017
Uppdaterad 10 Aug 2017

Foto: TT


Nu spelar Sveriges hyllade indieälsklingar The Radio Dept på Way out west. Och de dyker upp på scen med ett av gruppens mest politisk album någonsin i bagaget. "Det är svårt att skriva om något annat i vår högervridna skittid."

klar

Artikellänk är kopierad

The Radio Dept släppte sin debutskiva redan 2003 och har sedan dess varit en favorit bland kritiker, både i Sverige och utomlands.

– Det har varit fint, och rörande, säger Johan Duncanson, som tillsammans med Martin Carlberg utgör bandet i dag.

– Här i Sverige har nog de flesta som känner till oss haft en bild av oss som ett politiskt band ganska länge. Utomlands kanske den poletten trillade ner först när vi gav ut ”Death to Fascism” 2014, säger han.

På senaste skivan ”Running out of love” har politiken fått ta ännu mer plats, och texterna handlar bland annat om svensk vapenindustri och polisbrutalitet. Till viss del har detta påverkat mottagandet, säger Johan Duncanson.

– Speciellt i USA vill folk mest snacka politik i intervjuer nuförtiden, av förklarliga skäl. Det är svårt att skriva om annat i vår högervridna skittid. Och musik och politik passar väldigt bra ihop. Självklart finns det gott om pinsamma exempel på politisk popmusik men det kan man säga om det mesta folk skriver låtar om.

När senaste skivan släpptes i slutet av förra året hade det varit relativt tyst om bandet i ett par år, bland annat på grund av en dispyt med skivbolaget. Men under våren har The Radio Dept varit ute på vägarna igen, och på torsdagen spelar de på Way out west.

– I och med att vi inte är ett speciellt stort band får vi ofta nöja oss med tidiga speltider, det är ofta ljust ute fortfarande och folk har inte riktigt börja dricka än. Vi föredrar naturligtvis mörker och en drängfull publik egentligen. Men det brukar gå bra ändå, det är alltid några som offrat sig och börjat dricka redan efter frukost för vår skull. Då blir man också rörd.

pil
The Radio Dept

Bildades 2001 av Johan Duncanson och Martin Carlberg men har haft lite olika medlemmar genom åren. 2003 släpptes debutalbumet ”Lesser Matters” som gick hem hos kritiker.

Musiken har hörts i filmer som ”Marie Antoinette” och ”Förr eller senare exploderar jag”.

Fjolårets ”Running out of love” är bandets fjärde album.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro