ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Theresa May avgår: Så påverkar det brexit och Europa

Sophie Tanha · 24 Maj 2019
Uppdaterad 27 Maj 2019
Theresa Mays avgång kan innebära en hårdare brexit, tror statsvetaren Torbjörn Larsson.

Theresa Mays avgång kan innebära en hårdare brexit, tror statsvetaren Torbjörn Larsson. Foto: SU/TT


Premiärministern avgår, inget brexit-avtal är på plats och på söndag kommer Storbritannien vara med och rösta om platserna i EU-parlamentet. Metro tar reda på hur framtiden ser ut för Storbritannien, brexit och EU.

klar

Artikellänk är kopierad

Torbjörn Larsson är statsvetare vid Stockholms universitet, expert på EU:s administration och har forskat kring hur länders statsskick påverkas av att vara medlem i EU. Metro ringer upp honom för att få svar på frågorna som väcks när Storbritanniens premiärminister Theresa May från konservativa Tory-partiet avgår samma vecka som EU går till parlamentsval.

Vem kommer efterträda May?

– Eftersom de konservativa skulle riskera att förlora vid ett extraval så utlyser May naturligtvis inget sådant. När hon öppnar dörren för att välja en ny ordförande för Tory-partiet är det troligt att det blir någon mer brexitorienterad som står för en hård brexit, eftersom de har ett övertag just nu.

Vad händer med Storbritannien?

– Konservativa Tories kan få en så pass hård strid om vem som ska bli nya partiledaren att det spricker. Det här skulle kunna bli dödsstöt för partiet som hotar dess överlevnad.

Den politiska kartan i Storbritannien kan komma att ritas om, tror Torbjörn Larsson. Enligt honom är det Nigel Farages högernationalistiska For brexit-parti och det liberala partiet, som vill stanna i EU som kan komma att bli de största partierna framöver:

– Det går dåligt för Labour-partiet, men ännu sämre för Tories. Man borde hålla ögonen på den EU-positiva fraktionen i Storbritannien, som samlas i det liberala partiet. Missnöjda Tories kommer att gå till Nigel Farage och hans brexitparti. Frågan är om han kommer ta med det här stödet även nationellt och konkurrera i det nationella parlamentet i framtiden.

Nigel Farage, grundare till brexitpartiet. Foto: TT
Nigel Farage, grundare till brexitpartiet. Foto: TT

Vad händer med EU-parlamentet?

Storbritannien har 73 platser av EU-parlamentets sammanlagda 751. Trots att de först uttalat att de inte skulle medverka i parlamentsvalet kommer Storbritannien nu rösta om sina ledamöter, som ändå kommer lämna parlamentet när brexit gått igenom.

Efter utträdesdatumet kommer några av dessa 73 platser fördelas om för de andra medlemsstaterna, bland annat Sverige som får en till plats i Bryssel. Vissa platser tas helt enkelt bort i parlamentet, som blir ett antal stolar mindre.

– Det skulle förvåna mig oerhört om inte de högerpopulistiska får flest eller näst flest av Storbritanniens platser. Då blir det också en försvagning av de främlingsfientliga och EU-kritiska rösterna i parlamentet sen när Storbritannien träder ut. Det kommer bli en signifikant minskning av den tillväxande högeropinionen i EU-parlamentet. Men sen beror det så klart på hur omfördelningen av de andra ländernas platser kommer att se ut, säger Torbjörn Larsson.

Hur kommer relationen bli mellan EU och Storbritannien?

– Brexitanhängare vill så klart måla ut EU som den elaka och destruktiva parten, men jag tycker de andra länderna varit bra på att motverka det intrycket och visa sig flexibla och tålmodiga. Framförallt så har man inte lagt sig i den brittiska interna diskussionen, och så tror jag det kommer att fortsätta.

Torbjörn Larsson hoppas på antingen en skilsmässa där alla parter respekterar varandra, eller att Storbritannien drar tillbaka brexit och stannar i unionen:

– EU och Storbritannien kommer aldrig komma i från varandra så det farligaste skulle vara om det blir en dålig relation där vi står och skäller på varandra i åratal och spelar varandra med olika handelsavtal. Det skulle bli väldigt besvärlig och destruktivt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro