ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Theresa May pekar ut Ryssland – ligger "högst sannolikt" bakom nervgiftdådet

Björn Berglund · 12 Mar 2018
Uppdaterad 12 Mar 2018
Ett nervgift från Sovjetunionen användes i attacken, enligt Theresa May.

Ett nervgift från Sovjetunionen användes i attacken, enligt Theresa May. Foto: IBL


Det var högst sannolikt Ryssland som utförde giftattacken mot den förre detta ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter. Det säger Storbritanniens premiärminister Theresa May. Nu kräver hon svar av Ryssland och lovar att svara med kraft.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter ett möte Storbritanniens nationella säkerhetsråd redogjorde premiärministern om utredningen i det brittiska parlamentet på måndagskvällen. Antingen är Ryssland skyldigt till dådet eller så har ryska staten försett någon annan med ett militärt nervgift som användes, sa Theresa May enligt BBC.

Enligt utredningen förgiftades ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia av ett kemiskt vapen som framställdes av Sovjetunionen på 70- och 80-talen.

Nu kräver Storbritannien Ryssland på ett trovärdigt svar på vad som hänt och om man inte har fått det på tisdag kommer landet se händelsen som en fientlig rysk handling på brittiskt territorium.

– Nu måste vi stå redo att vidta mycket mer omfattande åtgärder, sa Theresa May enligt BBC.

Från ryskt håll avfärdas anklagelserna. I ett snabbt svar kallar en talesperson för landets utrikesdepartement Mays tal i underhuset för ”en cirkusföreställning”. Putins talesman Dmitrij Peskov har tidigare sagt till nyhetsbyrån AFP att händelsen inte är något som rör Ryssland.

Skripal och hans dotter hittades medvetslösa utanför ett köpcenter i Salisbury den 4 mars och deras tillstånd uppges fortfarande vara kritiskt. Skripal var rysk underrättelseofficer som i hemlighet arbetade för britterna innan han avslöjades och fängslades. Han frigavs några år senare i en fångutväxling och flyttade till Storbritannien 2010.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro