ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Theresa May vill riva upp lagar om mänskliga rättigheter för att bekämpa terror – så här skulle det gå till

Hugo Ewald · 7 Jun 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017
Storbritannien skulle förmodligen vara tvungen att göra avsteg från Europakonventionen för att Theresa Mays förslag ska kunna genomföras.

Storbritannien skulle förmodligen vara tvungen att göra avsteg från Europakonventionen för att Theresa Mays förslag ska kunna genomföras. Foto: Ben Stansall/Reuters/TT


I kölvattnet av den terrorattack i London som ledde till att sju personer miste livet sa Storbritanniens premiärminister Theresa May att landets lagar mot terrorbekämpning måste göras hårdare. Mänskliga rättigheter ska kunna åsidosättas om det förhindrar terror. Det är är vad May specifikt vill göra och hur det skulle gå till.

klar

Artikellänk är kopierad

Sju personer miste livet i en terrorattack i London den 3 juni. I kölvattnet av detta vill Theresa May, Storbritanniens premiärminister, ändra lagar så att Storbritannien enligt May på ett bättre sätt kan bekämpa terror.

Faktum är att Theresa May till och med sa att lagar om mänskliga rättigheter kan ändras om de ”står i vägen” för terrorbekämpning, som bland annat The Independentrapporterat om. Uttalandena har väckt kritik från både Labour och Liberaldemokraterna som menar att lagar om mänskliga rättigheter inte varit anledningen till att terrordådet hade kunnat äga rum. Jeremy Corbyn, Labours partiledare, kritiserar också de nedskärningar inom polisen som genomfördes under de sex år May var inrikesminister.

Så, hur skulle det egentligen gå till, och vad är det May vill göra?

Det May sa i sitt tal i Slough – och i en separat intervju med The Sun – är att hon vill göra följande:

• Öka straffen för terrorbrott.

• Göra det enklare för myndigheter att utvisa terrormisstänkta som inte är brittiska medborgare.

• Begränsa personer som misstänks vara terroristers frihet och rörlighet, om man vet att de är ett hot men inte kan åtala dem.

• Göra så att terrormisstänkta kan hållas häktade utan rättegång i 28 dagar, dubbelt så länge som idag.

Enligt BBC skulle detta förmodligen rent tekniskt sett innebära ett brott mot Europakonventionenom skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Mer specifikt skulle detta kunna kollidera med artikel 5 som berör rätten till frihet och säkerhet och artikel 8, som berör rätten till skydd för privat- och familjeliv. Theresa May har tidigare i maj sagt att hon velat stanna som undertecknare av Europakonventionen.

Som BBC skriver kan dock Theresa May kan komma undan detta genom att tillämpa Europakonventionens artikel 15, avvikelse från konventionsförpliktelse vid nödläge. Då måste hon dock i praktiken utropa undantagstillstånd i Storbritannien och hävda att ”krig eller i annat allmänt nödläge som hotar nationens existens” pågår. Det gjordes till exempel 1979 under konflikten i Nordirland, då Storbritannien avvek från artikel 5 i Europakonventionen.

Storbritannien måste dock, oavsett vad man gör, se till att inte bryta mot sina obligationer under internationell lag. De måste också meddela Europarådet om vad de tillämpar för åtgärdar och varför, rapporterar BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro