ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Therese, 25, fick cancer – samtidigt som hon blev mamma

JENNI KARLSSON · 11 Maj 2016
Uppdaterad 12 Maj 2016
Joonatan, Signe, Therese och Alma lever i dag ett glatt liv. Therese är fri från cancer.

Joonatan, Signe, Therese och Alma lever i dag ett glatt liv. Therese är fri från cancer. Foto: Privat


När Therese väntade sitt första barn fick hon andningssvårigheter och kunde knappt gå. Hon gick ner 16 kilo under en kort period innan det var dags att föda. Ändå kunde vården inte hitta något fel. Den "riktigt jobbiga graviditeten" visade sig vara cancer.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under hennes första graviditet år 2011 som Therese Ekberg märkte av att någonting inte stämde. Det hade varit en varm sommar och hon hade rasat i vikt och haft extrem klåda.

– Jag kunde knappt gå mer än ett par hundra meter innan jag tappade andan och behövde vila. Vid några tillfällen kändes det även som att kroppen bara slutade fungera, berättar hon.

Vården kallade det för ”en riktigt jobbig graviditet”, och varje gång Therese kom in med sina bekymmer hittades inga fel och hon blev hemskickad.

– Jag var egentligen inte orolig för mig själv, men för bebisen. Hur kunde hon må bra när jag mådde så dåligt?

►LÄS MER:  Malin, 29, drabbades av cancer – då tappade hon sexlusten

Dottern Signe kom, men krämporna var fortfarande kvar. En feber som uppkommit under förlossningen vägrade försvinna och Therese klarade knappt att ta sig mellan sängen och soffan.

Efter en lungröntgen kom läkaren med ett besked som Therese inte kunnat ana. En tumör satt precis mellan hennes lungor. Det var cancer. Therese hade fått Hodgkins lymfom.

– Alla läkare sa till mig att det var ”bra” cancer som många överlever. För mig spelade det dock ingen roll vilken sorts cancer det var eftersom jag tyckte det var helt galet att de kunde säga att det var bra, säger Therese.

►LÄS MER:  Cancer är ingen förkylning du snyter bort – därför behövs en bra eftervård

Att balansera att vara ny mamma och fokusera på familjen samtidigt som hon gick på cellgifter var inte alltid lätt.

– Jag blev så pass dålig att jag mest sov i en vecka efter behandlingar.

Therese ville ge dottern all uppmärksamhet och inte låta henne märka av sin mammas sjukdom. Och det gick hyfsat bra.  – Jag kan känna en viss sorg för hur mycket jag missade med Signe, men samtidigt är jag tacksam för hur sjukdomstiden format mig till den jag är i dag.

►LÄS MER:  Jenn, 36, om sin brutala bild: "Bröstcancer är inte sexigt"

I dag mår Therese bra och är frisk från cancern. Signe har fått en lillasyster, Alma, och den andra graviditeten gick enklare. Men sjukdomstiden kommer att finnas med igenom hela livet.

– Nu har jag fått vara en mamma med ork. Jag önskar självklart att jag aldrig fått cancern, men jag tar inte livet och dagarna för givet längre utan jag uppskattar varje dag. Vi har ju bara i dag som en garanti, ingen vet vad som händer i morgon.

Den här veckan berättar Therese hela sin historia på Ung Cancers Instagram.

Therese tappade 16 kilo när hon var gravid.
Therese tappade 16 kilo när hon var gravid.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro