ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Therese heter Cool i efternamn – på riktigt: "Jag är helnöjd"

Alva Forsberg Fierro · 27 Apr 2015
Uppdaterad 27 Apr 2015
Therese efternamn har varit till stor hjälp när hon sökt jobb. 

Therese efternamn har varit till stor hjälp när hon sökt jobb.  Foto: Privat


Therese, 29, reste till USA för att jobba som au-pair, gifte sig och fick ett coolt efternamn på köpet.

klar

Artikellänk är kopierad

Alla har väl någon gång velat byta namn för att låta lite häftigare. Vissa löper linan ut och ansöker om ett nytt namn hos Patent- och registreringsverket. En som slapp är Therese. Hon föddes Wettermark men heter numera Cool efter sin amerikanska make, något som Stockholm Direkt var först med att uppmärksamma.

– Jag träffade en Mr Cool i USA för nio år sedan, i dag är vi gifta och jag har tagit honom till Sverige, berättar hon för Metro.

Och jo, namnet är på riktigt, det är inget påhitt. Hennes makes släktingar emigrerade från Tyskland till USA i början av 1900-talet och då var det vanligt att flera familjer fick sina namn felstavade när det anlände.

– När de klev av båten i Ellis Island och skulle registreras skrev de Cool istället för det tyska efternamnet Kohl och sedan dess har de hetat så, säger Therese.

Sedan hon själv blev Cool för drygt fem år sedan har hon bara fått positiva reaktioner från omgivningen. Namnet har dessutom hjälpt henne när hon sökt jobb.

– Oftast har det varit en fördel eftersom folk kommer ihåg ett sånt efternamn, man syns bättre än om man heter Svensson, säger hon.

Hade du några betänkligheter kring att ta efternamnet?

– Nej, jag är helnöjd och skulle inte vilja byta, säger hon. Däremot ville jag ändra Therese till Tess, som de flesta kallar mig. Men när min kompis sa att det låter som en 90-tals popdiva lät jag bli.

Det är inte bara Therese som velat byta namn. Under de senaste 20 åren har antalet ansökningar om att nybilda efternamn fördubblats, enligt PRV. Alvsilver, Måneros eller Soljänta är bara några av de nybildade efternamnen som ansökts hos Patent- och registreringsverket, PRV.

Patrik Rönnqvist, avdelningschef på PRV:s design- och varumärkesavdelning, tror att det blivit viktigare med ett personligt namn för att stärka sitt eget varumärke i jobbsammanhang.

– Visst kan en anledning delvis vara viljan att sticka ut och att skapa ett personligt kännetecken. Internet och närvaron i sociala medier har gjort oss mer tillgängliga och då även mer förväxlingsbara, skriver han i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro