ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Therése Lindgren: Jag är jätterädd för att skaffa barn

Natalie Demirian · 29 Jan 2018
Uppdaterad 29 Jan 2018
Therése Lindgren.

Therése Lindgren. Foto: Gustav Gräll


Hon är en av Sveriges största Youtubestjärnor med fler än 600 000 prenumeranter. Dessutom är hon en storsäljande författare. Nu har Therése Lindgren, 30, blivit framröstad till Årets influencer 2017” av Studentkortets medlemmar.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag tror att jag kanske är lätt att relatera till. Jag delar med mig mycket av mina problem och min ångest och visar inte bara upp det härliga och det som ser glossigt och fint ut på Instagram. Jag tror att folk tycker att det är bra.

Att vara en influencer är ju att ha ett stort inflytande över många människor. Vad är det bästa och sämsta med just den biten?

– Jag tycker inte att det finns något dåligt med det. För mig är det den finaste komplimangen, att någon blir influerad av mitt sätt att leva och mina värderingar. Det är en jättestor ära!

Du har haft din Youtubekanal sedan 2013. Finns det en specifik video du är extra stolt över?

– Kanske inte en specifik video, men jag är stolt över att jag har pratat mycket om psykisk ohälsa och att jag vågade öppna upp och berätta om det. För det var något som verkligen var jätteläskigt för mig att göra första gången. Men jag har förstått att det är många som kan relatera till det och som finner stöd i det. Det är jag så glad över.

Du berättade nyligen att dina panikattacker har börjat komma tillbaka. Vad gör du när du ser tecken på det?

– Precis. Jag har turen att kunna bestämma över mina egna arbetstider och bestämma hur mycket jag vill jobba. Jag har trappat ner jättemycket när det kommer till jobbet och går inte på lika många möten. Det är inte lika tidiga morgnar och sena kvällar som förut.

Hur ser du på framtiden, både med karriären och privat?

– Jag tänker mycket på det. Jag har kommit fram till att det viktigaste för mig är att jag varje dag gör något som gör mig stolt. Sedan vet jag inte om jag kommer att vara 40 år gammal och fortsätta med Youtubevideor, eller om jag sitter i paneler, fortsätter att skriva böcker, eller om jag är en mamma som försöker uppfostra mina barn så gott jag kan.

På tal om att skaffa barn, är det något du ser framför dig?

– Jag skulle väldigt gärna vilja ha barn, men jag vågar inte skaffa barn. Jag är jätterädd. Jag vågar inte bli gravid, jag vågar inte föda. Det sitter mycket i att jag har levt med panikångest så länge. Det är något jag behöver jobba med, för jag vill gärna ha barn, men känner att jag inte vågar.

Dina följare säger ju ofta de lär sig mycket av dig. Har du lärt dig något av dem?

– Ja, hela tiden. Innan jag började med min Youtubekanal har jag nu i efterhand insett att jag var väldigt egoistisk. Jag var väldigt mycket av den tron att alla är sin egen lyckas smed och att alla kan ta sig dit de vill om de har viljan. Jag var oförstående för att det finns omständigheter som begränsar människor, jag hade ingen insyn i hur det är att vara i minoritet, jag insåg inte alls hur priviligierad jag är. Jag har levt i en bubbla, och tack vare mina följare insåg jag det.

Har du haft tankar på att lägga ner din Youtubekanal?

– Jag är så himla känslig. Om jag läser elaka kommenterar om mig, antingen som någon har skrivit direkt till mig på mina sociala medier eller om någon har skrivit om mig någon annanstans, så blir jag jätteledsen. Och då tycker inte jag att det är värt det längre. För att jag blir så ledsen. Jag kan inte alls ta det. Jag tänker säkert en gång i månaden att ”hur länge ska jag utsätta mig för det här?”. Mitt yrke är egentligen inte något som passar min personlighet. Jag är inte gjord för att läsa så mycket elakt, det tär på mig. Så ja, det är en återkommande tanke.

Hur tror du att man skulle kunna lösa problemet med näthatet?

– Att göra internet mindre anonymt hade nog gjort saker och ting bättre. Om man till exempel skulle behöva koppla sitt Youtubekonto med sitt Facebookkonto för att kunna kommentera, eller liknande. Men jag förstår också att det aldrig kommer att gå att göra internet oanonymt. Så jag tror att det handlar om att utbilda unga män. För det är i 99 procent av fallen unga män som skriver sådant, i alla fall till mig och mina kvinnliga kollegor.

Varför tror du att hatet mest kommer från just unga män?

– Jag tror att det ligger långt tillbaka i tiden, i uppfostran. Att man har låtit småpojkar skrika och leka krig med varandra och att flickorna har lärt sig att sitta med benen i kors och inte repa sina lackskor, om man ska generalisera. Jag tror att man behöver utbilda pojkar i hur man kommunicerar med andra. Det är ett jättestort misslyckande att det är så som det är i dag. Någonstans måste man ju erkänna då att det är ett problem i uppfostran och hur vi behandlar tjejer och killar olika, och hur det leder till de här problemen senare i livet.

pil
Therése Lindgren

Ålder: 30 år.Bor: I Stockholm tillsammans med pojkvännen Anders.Gör i urval: Driver en av Sveriges största Youtubkanaler med fler än 600 000 prenumeranter, har fler än 800 000 följare på Instagram, har skrivit två framgångsrika böcker (”Ibland mår jag inte så bra” och ”Vem bryr sig?”), poddar och bloggar.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro