ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Therese May klarade första brexit-hindret – nu väntar nästa

Björn Sjö · 14 Nov 2018
Uppdaterad 14 Nov 2018
Theresa May meddelar att brittiska regeringen godkänt förslaget till brexitavtal.

Theresa May meddelar att brittiska regeringen godkänt förslaget till brexitavtal. Foto: IBL


Efter ett fem timmar långt regeringsmöte kunde Storbritanniens premiärminister Theresa May meddela att utkastet till Brexit-avtalet godkänts. Nu kommer nästa hinder - att övertyga en majoritet i parlamentet också.

klar

Artikellänk är kopierad

Mötet med den brittiska regeringen började klockan tre på onsdagen och var planerat att ta tre timmar.

Men pressuppbådet utanför Downing Street 10 i London fick vänta två timmar längre innan Theresa May kom ut och meddelade att regeringen godkänt det utkast till avtal som manglats fram av förhandlarna i Bryssel.

– Regeringen har haft en lång, detaljerad och passionerad debatt, förklarade Theresa May och beskrev avtalet som ”det bästa som kunde förhandlas fram”, enligt BBC.

På kvällen publicerades också hela avtalsutkastet på 585 sidor av den brittiska regeringen.

Parlamentet nästa stötesten

Nu gäller det för regeringen att övertyga det brittiska parlamentet, som väntas rösta om överenskommelsen i mitten av december.

I parlamentet finns de argaste kritikerna inom Theresa Mays eget konservativa Tory-parti. Jacob Rees-Mogg beskrev i en radiointervju avtalsutkastet som en ”pretty rotten deal”, som skulle hålla Storbritannien kvar i EU:s tullunion och splittra landet.

Det nordirländska partiet DUP, som är de konservativas stödparti, kan vara kritiska mot hur den svåra frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland hanterats i avtalet.

Slutligen är det ovisst hur Labour röstar. Om de ansluter sig till de kritiska kan det sluta med nyval. Men risken för en hård brexit utan avtal kanske skrämmer mer än regeringsmakten lockar.

Även EU-ledarna måste godkänna avtalet. Det väntas ske vid ett toppmöte den 25 november. Sedan måste överenskommelsen ratificeras av alla EU-länderna, och här kan det åter bli problem med Irlands inställning till lösningen av gränsfrågan mot brittiska Nordirland.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro