ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Thorbjörn Fälldin vill uppleva ett maktskifte igen

Stockholm TT · 11 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För 30 år sedan blev centerledaren historisk då han som valets segrare 1976 blev statsminister och bröt en 40-årig epok av socialdemokratiska statsministrar.

I dag är synen inte längre den bästa, men hans så omvittnade politiska klokhet är lika levande som någonsin, det fick åhörarna vid måndagens valmöten många bevis på.

Thorbjörn Fälldin lyckades inte hålla ihop de borgerliga samlingsregeringarna som han fick styra efter valsegrarna 1976 och 1979. Kärnkraftsfrågan och skatteuppgörelsen var då ödesfrågor som spräckte Fälldin-ministärerna. Politisk omöjlighet Hur ska den borgerliga alliansen lyckas hålla ihop om det blir maktskifte efter valet? -De fyra partierna har agerat mycket klokt och har under två års tid skapat en samsyn i en lång rad politiska sakfrågor. På min tid var en liknande borgerlig allians en politisk omöjlighet, konstaterar Thorbjörn Fälldin. Fälldin var som politiker en enveten motståndare till kärnkraften. Han vägrade att dagtinga med samvetet och valde att avgå och lämna regeringsmakten på grund av ständiga konflikter inom regeringen om energipolitiken. Ingen svekdebatt I dag har centern övergett sitt hårdnackade motstånd till kärnkraften för att skapa enighet i alliansen i energifrågan.

TT: Är det inte ett svek mot dina och centerns ideal? -Jag har förståelse för den här utvecklingen. Så vitt jag kan förstå har centern inte fått en enda ny medlem med den traditionella argumentationen i kärnkraftsfrågan. Det finns ju nu en klar offensiv linje att tillföra energi som kan ersätta kärnkraft. Centern står i spetsen för att skapa energi från skogen och vallar som inte längre behövs för livsmedelsproduktion. Läget för en omställning till nya energikällor och drivmedel som etanol är ju mycket gynnsamma eftersom el- och oljepriserna är så okristligt höga, säger Thorbjörn Fälldin till TT. Fälldin betonar att den nya energisatsningen också kommer att skapa nya jobb. En tråd som Maud Olofsson inte var sen att ta upp i sina tal under måndagens blixtturné längs Norrlandskusten. -Det måste bli lättare att starta nya företag, därför vill vi sänka arbetsgivaravgiften och sänka skatterna för de som startar nya företag, framhöll Maud Olofsson, och Thorbjörn Fälldin nickade instämmande.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro