ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tiden ute för Annie Lööf – detta har hänt

David Peterson · 21 Nov 2018
Uppdaterad 21 Nov 2018
Tiden kan vara ute för Annie Lööfs sonderingsuppdrag.

Tiden kan vara ute för Annie Lööfs sonderingsuppdrag. Foto: IBL/TT


Centerpartiets ledare Annie Lööf har den senaste veckan försökt bända upp låsningen i svensk politik. I morgon tar hennes tid slut och ingenting tyder på att positionerna har förändrats.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringsbildningen vecka nio. Så lång tid har det gått sedan Stefan Löfven röstades bort som statsminister. Det är 73 dagar sedan valet.

Den senaste veckan har Centerledaren Annie Lööf fört samtal med de övriga partiledarna. Lööfs sonderingsrunda är den tredje i ordningen. Här är några reaktioner från den senaste veckan i regeringsbildandet.

Åkesson: Ge inte Lööf extra tid

Det finns en möjlighet att sonderingsuppdraget som Annie Lööf fått av talmannen förlängs. Det motsätter sig Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Jag tycker hon fått alldeles för mycket tid redan. Jag tycker det är dags att vi går till kammaren med skarpa förslag nu. Det har pratats i över två månader och inget har hänt. Nu är det dags för partierna att bekänna färg, partierna får backa och gör man inte det då har vi ett nyval, sa SD-ledaren till Expressen i veckan.

Björklund pressas från Skåne

Liberalernas partiledare Jan Björklund har det stormigt inom sitt parti. Liberalernas tredje största distrikt, Skåneförbundet, kräver i en skrivelse att dörren till Socialdemokraterna hålls stängd.

Men Jan Björklund avfärdar kravet från Skåne.

– De säger nej till ett sådant samarbete. Då kan det enda som återstår vara ett samarbete med Sverigedemokraterna. Jag känner mitt parti väl. Skåneförbundet har sin uppfattning, men det finns ingen majoritet i vårt parti för att samarbeta med Sverigedemokraterna, sa han i ”Malou efter tio” i TV4 i tisdags.

Tystnad från Löfven och Kristersson

Från statsministerkandidaterna har det varit tyst den senaste veckan. Moderatledaren Ulf Kristersson har beklagat sig efter att han blivit nedröstad i riksdagen och skrivit på Facebook att hans förslag fortfarande finns kvar. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har knappt sagt något om regeringsbildningen sedan han misslyckades med sitt sonderingsuppdrag – men han var positiv till att Lööf fick ett uppdrag.

Lööf vill hålla ihop Alliansen

Annie Lööf har under veckan haft ett stort antal samtal med partiledarna. Men hon har inte gett några besked kring hur det gått med att bryta upp det låsta politiska läget.

Centerledaren har bara upprepat tidigare mantra om att hennes parti vill se en lösning där Alliansen håller ihop och bildar regering.

Talmannen har lovat omröstning

Talman Andreas Norlén har lovat att presentera minst ytterligare en statsministerkandidat för riksdagen innan juluppehållet. Det blir då den andra av maximalt fyra omröstningar. Om inget av talmannens fyra förslag tolereras av riksdagen blir det extraval.

Hittills har talmannen lagt fram en statsministerkandidat, Ulf Kristersson, utsett tre olika sonderingspersoner och hållit totalt sex talmansrundor.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro