ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tidigare fånge berättar om tortyr på Guantánamo

Stockholm TT · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I augusti i år släpptes 24-årige Murat Kurnaz. Det hade inte gått att hitta några bevis för att han varit inblandad i terrorism.

I en intervju i turkiska CNN som sändes i måndags kväll sade Kurnaz att han utsattes för många slags tortyr. Han blev slagen, fick elchocker, fjättrades och hissades upp, fick huvudet nedsänkt i vatten och fick gå utan mat i veckor, sade han. -Dom säger "Du är från al-Qaida" och när man svarar "Nej" får man ström i fötterna. . . När man fortsätter att säga nej fortsätter detta i två- tre timmar. Det hände flera gånger att han svimmade, berättade Kurnaz.

Han uppgav också att han vid ett tillfälle hölls upphissad i taket i fyra- fem dygn. -Dom plockar ner en på morgonen när doktorn kommer för att se om man klarar ännu mer, sade han. -Sedan låter de en sitta tills förhörsledaren kommer. . . och de tar ner en två- tre gånger om dagen för att man inte ska dö. Kurnaz sade också att fångarna på Guantánamo stängs in i celler där det antingen är iskallt eller där man pumpar in mycket varm luft. -Jag såg flera dö, hävdade han. -Ibland trodde jag att jag inte skulle stå ut längre utan dö jag också. Även tyska åklagare har varit oförmögna att hittar bevis för att Kurnaz varit inblandad i terrorism. Den tyska förundersökningen mot honom har därför lagts ned.

Det sitter i dag cirka 450 fångar på Guantánamo-basen. Somliga har suttit där i flera år, men några åtal har inte väckts.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro