ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tidigare Fi-ledaren döms för misshandel

Annica Ögren · 13 Okt 2018
Uppdaterad 13 Okt 2018
Tidigare Fi-ledaren döms nu på misshandel. Hon är tidigare dömd för upphovsrättsbrott.

Tidigare Fi-ledaren döms nu på misshandel. Hon är tidigare dömd för upphovsrättsbrott. Foto:  ANDERSSON URBAN / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Feministiskt initiativs (Fi) förra partiledare, Victoria Kawesa, döms för misshandel efter att ha sparkat och slagit en man vid en tunnelbanespärr tidigare i år. Kawesa själv hävdade självförsvar, men det gick tingsrätten inte med på.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen inträffade i januari, då Victoria Kawesa försökte ta sig in genom spärrarna till tunnelbanan vid stationen Bagarmossen i Stockholm, utan att använda sitt pendelkort. I polisförhör har hon berättat att hon hade bråttom, och försökte gå igenom bakom en man. Det rapporterar Expressen.

Tumult ska då ha uppstått på platsen. Bland annat ska mannen fått en sårskada i ansiktet. Kawesa har erkänt händelsen men hävdat nödvärn, och menar att mannen tryckte in henne mot spärren och höll fast henne med ”hela sin kroppstyngd”, skriver tidningen.

Händelsen ska även ha fångats upp av en övervakningskamera, som varit en del av bevisningen i rätten.

Döms för misshandel

Men nu döms den tidigare Fi-ledaren för misshandel i Södertörns tingsrätt. I domen går att läsa:

”Victoria Kawesa har erkänt att hon slog NN i ansiktet och sparkade honom på benen den aktuella dagen. Hennes erkännande stöds både av NN:s uppgifter och av övervakningsfilmen.”

Enligt tingsrättens dom finns det inte tillräckliga skäl för att straffet ska bli fängelse. Kawesa döms därför till villkorlig dom och 120 dagsböter på 300 kronor – sammanlagt 36 000 kronor. Utöver det ska hon betala skadestånd på 2 395 kronor till mannen för förstörda glasögon, skriver tidningen.

Dömd för upphovsrättsbrott

Kawesa har tidigare dömts för upphovsrättsbrott i december 2017, som Metro rapporterat tidigare. Brottet begicks när hon föreläste på en konferens om genusfrågor på Linköpings universitet året innan. Då var hon doktorand, men använde sig av ett 20-tal formuleringar från en annan doktorand som hon inte källhänvisade till. Kawesa dömdes att betal 15 000 kronor I böter och 6 000 kronor i skadestånd till den andra doktoranden.

Victoria Kawesa var tidigare partiledare för Feministiskt initiativ jämte Gudrun Schyman mellan mars och september förra året, då hon meddelade sin avgång.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro