ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tidigare Mircrosoft-chef vill bli rik på att sälja knark

Kieron Monks, Metro World News · 6 Jul 2013
Uppdaterad 6 Jul 2013

Marijuana väntas bli nästa stora industri. Nu planerar en tidigare chef på Microsoft att starta flera marijuanaaffärer

klar

Artikellänk är kopierad

Jamen Shively, tidigare chef på Microsoft som nu förbereder sig för att lansera "Diego Pellicer", den största detaljisten inom laglig marijuana hittills.
Jamen Shively, tidigare chef på Microsoft som nu förbereder sig för att lansera "Diego Pellicer", den största detaljisten inom laglig marijuana hittills.Foto: Elaine Thompson Upphovsman/Ap

Marijuana är inte längre en drog som syns på studentfester och i polisernas bevisrum. Allteftersom debatten om legalisering av cannabis har ökat jorden runt, är det många som tror att drogen blir nästa stora industri.

– Cannabis är som guldruschen… och jag skulle vilja vara Coca-Cola-märket, säger Jamen Shively, tidigare chef på Microsoft som nu förbereder sig för att lansera "Diego Pellicer", den största detaljisten hittills.

– Efter att ha lanserat i Washington kommer vi att kopiera samma modell i både Nord- och Sydamerika och västra Europa.

Med stödjare som förre mexikanske presidenten Vicente Fox och tunga investerare, räknar Jamen Shively räknar med vinster på över 100 000 USD (cirka 670 000 svenska kronor) redan från första månaden, vilket förmodligen blir tidigt nästa år.

– Det är den olagliga substans som brukas mest i världen – och marknadsföringens gyllene regel är att "hellre först än bäst".

Medicinsk marijuana är i sig värt två miljarder USD (cirka 13,5 miljarder SEK) i USA, och ökar med 24 procent varje år. Förra året blev Colorado och Washington de två första delstaterna i USA att legalisera drogen för eget bruk, och i och med att flera kommer att följa ökar de kommersiella möjligheterna.

– Jag skulle förvänta mig att de första marijuanaaffärerna som säljer drogen för eget bruk öppnar i januari 2014, säger Dan Riffle, talesperson för Marijuana Policy Project. 

– Därefter kan man tänka sig att den federala regeringen legaliserar bruket inom fyra till fem år.

Men allteftersom industrin växer förväntar sig Dan Riffle att större bolag som Shivelys skulle kunna få betala upp till 25 procents skatt. 

– Det skulle vara tillräckligt lågt för att skada den svarta marknaden men tillräckligt högt för att inte uppmana till användande.

Rädslan för den typen av åtgärder – tillsammans med svårigheterna av att förflytta en substans som för det mesta är olaglig – har gjort att de stora tobaksföretagen har hållit sig undan. Men aktivisterna välkomnar dem. 

– Ju mer kapital det finns i industrin, desto mer framåt går den. De här firmorna har advokater och lobbyister som kan öka hastigheten på processen, säger Kris Krane, på lobbyorganisationen Students for Sensible Drug Policy, som kämpat för en legalisering av cannabis i tio års tid. 

klar

Artikellänk är kopierad

Kieron Monks, Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro