ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tidigare NiP-coachen: Det är problemet med svensk CS

Erik Glanell · 23 Aug 2018
Uppdaterad 23 Aug 2018
Björn "Threat" Pers på coachposition i Ninjas in Pyjamas under Dreamhack Valencia 2017.

Björn "Threat" Pers på coachposition i Ninjas in Pyjamas under Dreamhack Valencia 2017. Foto: Adela Sznajder/Dreamhack


Björn "Threat" Pers berättar om hans syn på varför svensk Counter strike sackar efter i podcasten "ddk talks esports with".

klar

Artikellänk är kopierad

MISSA INTE: Metro Esport skapar historia med Sveriges första esportgala

Björn ”Threat” Pers har ofta hyllats som en av de bästa taktikerna i Counter strike-världen. Fram tills i februari i år var han coach för Ninjas in Pyjamas och beskedet om att han skulle sluta sågs av många som en stor förlust för det svenska laget.

I en podcast med Counter strike-profilen Daniel ”ddk” Kapadia pratar han bland annat om tiden som ninja. Han får även frågan om varför Sverige som historiskt varit starka i spelet nu verkar ha hamnat på efterkälken.

– En av de stora problemen just nu i svensk CS är att lagen tenderar att alltid gå för kortsiktiga lösningar. När något går fel vill de genast göra förändringar och de vill se resultatet av förändringen på en gång – efter en tävling. Om de inte ser resultat då så ändrar de något igen. Det blir ingen stabilitet, svarar Björn ”Threat” Pers i podden.

Ett av de mest tydliga bevisen som styrker den tidigare NiP-coachens påstående är spelarbytena som blivit frekvent förekommande i de svenska lagen på senare tid. Ofta snackas det om att få mer struktur och om möjligheten att spela ett mer taktiskt spel. Något som i slutändan varit svårt för de blågula uppställningarna att hålla fast vid.

– Den svenska CS-kulturen har varit väldigt lös. När lag har försökt byta till ett långsammare och mer taktiskt spel så har det gått bra i början för vissa. Men sedan tenderar de att skylla på det mer taktiska förhållningssättet när de börjar förlora eller får hårt motstånd, i stället för att förbättra taktikerna, säger han i podden.

Några som har lyckats betydligt bättre, enligt Björn Pers, är våra grannar i söder.

– Astralis är ett bra exempel. De hade det tufft men fortsatte att spela samma stil. De kanske fortfarande inte har fått det att sitta perfekt men de har kommit till en punkt där de är överlägsna andra lag när det kommer till de taktisk spelet. Det är lätt att se att det gör en stor skillnad, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro