ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tidigare skolanställd döms för 200 övergrepp mot flicka

Karl Enn Henricsson · 23 Apr 2018
Uppdaterad 23 Apr 2018
Mannen döms för omkring 200 övergrepp mot en flicka. Straffet blir åtta års fängelse. Arkivbild.

Mannen döms för omkring 200 övergrepp mot en flicka. Straffet blir åtta års fängelse. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT


Under åtta år ska mannen ha begått övergrepp mot en närstående flicka. Det handlar om övergrepp vid cirka 200 tillfällen, enligt rätten. Mannen döms nu till åtta års fängelse. Han var tidigare anställd vid en skola, men fick sparken då övergreppen uppdagades.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalades i februari för att ha begått ett stort antal sexuella övergrepp mot en flicka mellan 2001 och 2009. De första övergreppen genomfördes då flickan var i tioårsåldern. Anmälan gjordes dock först förra sommaren, och övergreppen ska främst ha genomförts i Stockholmsområdet.

Flickan var närstående till mannen, och han har delvis erkänt.

Nu döms han till åtta års fängelse. Rätten konstaterar att det ”vid en försiktig bedömning” handlar om övergrepp vid omkring 200 tillfällen, vilket motsvarar två gånger per månad under den aktuella perioden. ”NN ska alltså dömas för grovt sexuellt utnyttjande av underårig för gärningarna begångna före den 1 april 2005 och som våldtäkt mot barn för gärningarna begångna efter detta datum”, skriver rätten.

Mannen döms även för grovt barnpornografibrott och brott mot vapenlagen. Straffvärdet för den sammanlagda brottsligheten är, enligt rätten, fängelse i tio år. Dock får mannen viss straffrabatt, bland annat för att lång tid förflutit sedan övergreppen och för att han ficks sparken från den skola där han arbetade då misstankar om övergrepp framkom. Därför drar rätten av två år från straffet.

Mannen ska även betala skadestånd om 590 000 kronor till offret.

Mannen frikänns dock för vissa brott. Han stod även åtalad för övergrepp mot en annan flicka, vilket rätten bedömer handlar om sexuellt ofredande. Men rätten konstaterar att det brottet är preskriberat.

Att åklagaren kunde väcka åtal för brott som annars hade preskriberats berodde på den så kallade förlängda preskriptionstiden.

– Anledningen till förlängd preskriptionstid för den här typen av brott är att de normalt inte kommer fram förrän målsäganden är äldre. Därför börjar preskriptionstiden att gälla från då målsäganden har fyllt 18 år. Då målsäganden är yngre kanske den inte förstått vad den utsatts för eller inte haft möjlighet eller mod att anmäla, har åklagare Maria Franzén tidigare berättat för Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro