ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tidigare stora terrordåd som skakat världen

Joel Linde/TT · 15 Nov 2015
Uppdaterad 15 Nov 2015

Foto: Frank Augstein/Ap


Tyvärr är attentaten i Paris endast ett i raden av blodiga dåd i Europa och övriga världen. Här är några av de som har krävt flest människoliv under de senaste åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Attacken mot Charlie Hebdo, januari 2015

Två maskerade personer tar sig in på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Gärningsmännen skjuter omkring sig och även mot poliser som de möter på väg från platsen. 12 människor dödas, 11 skadas. Polisjakten slutar i ett gisslandrama utanför Paris, där de två misstänkta gärningsmännen dödas. Parallellt med detta drama tar en man personer som gisslan i en butik, och kräver att gärningsmännen ska gå fria. Fyra ur gisslan och gisslantagaren dödas.

Terrorattentaten på Utöya, juli 2011

I två parallella attentat, ett mot de centrala delarna av Oslo och ett mot Arbeiderpartiets ungdomsförbunds kursgård på Utöya, dödar en ensam gärningsman, Anders Behring Breivik, 77 personer.

Attentatet börjar med bomben i Oslo där åtta personer dödas. Behring Breivik åker sedan till Utöya där han iförd polisuniform går runt och dödar personer på ön. Totalt dödas 69 personer, de flera unga.

Bomberna i Londons tunnelbana, juli 2005

På morgonen den 7 juli 2005 exploderar flera bomber ombord på tre tunnelbanetåg i Londons tunnelbana. En stund senare exploderar en bomb på en buss i centrala delen av staden. Sammanlagt 56 personer dödas och omkring 700 skadas.

Tågbomben i Madrid, mars 2004

Mitt i rusningstrafiken i Spaniens huvudstad Madrid exploderar flera bomber på fyra pendeltåg. Bomberna dödar 191 människor. Flera av gärningsmännen tar livet av sig i en sprängning en kort tid efter attentatet, men ändå ställs 28 personer inför rätta. 21 av dem fälls.

Gisslandramat på Dubrovkateatern, oktober 2002

Mitt under en föreställning på teatern går uppemot 50 tjetjenska separatister in och tar hela publiken som gisslan, totalt 850 personer. Gärningsmännen kräver att Ryssland ska lämna Tjetjenien. Teatern stormas av specialstyrkor och vid inbrytningen dör 39 av separatisterna och 129 ur gisslan.

Bombdåden på Bali, oktober 2002

Tre bomber detonerar på ön Kuta och ön Bali i Indonesien. Två är placerade i närheten av nattklubbar med mycket turister, den tredje utanför det amerikanska konsulatet. Totalt dör 202 personer, varav sex var svenskar. Tre personer döms till döden för inblandning i dåden, en till livstids fängelse.

11 septemberattackerna i New York, 2001

Fyra amerikanska plan kapas och flygs in i byggnader i USA. Två plan totalförstör tvillingtornen World Trade Center i New York, det tredje kraschar in i försvarshögkvarteret Pentagon och det fjärde störtar på en åker i Pennsylvania. Sammantaget dödas omkring 3 000 personer. 19 terrorister utsågs som skyldiga till dåden, och de hade samtliga kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Källa: TT, NE, Listor.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro