ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Tidigare var man tvungen att välja mellan Arosa och Lenzerheide. Nu slipper man.

Peter Nilsson · 27 Sep 2018
Uppdaterad 10 Okt 2018
Utanför de två stora pistområdena är Arosa Lenzerheide en bortglömd pudergömma dit lössnöfantasterna ännu inte hittat.

Utanför de två stora pistområdena är Arosa Lenzerheide en bortglömd pudergömma dit lössnöfantasterna ännu inte hittat. Foto: MARTIN WICHARDT


Vi sitter runt ett massivt träbord på Restaurant Scalottas. Den lilla lokalen är inredd som klassisk alpenstube med trä från golv till tak, horn på väggarna och tallkottar i fönstren.

klar

Artikellänk är kopierad

Maträtter jag aldrig hört talas om flyger fram i en rasande takt och landar på vårt bord. Ingen är den andra lik och jag blir lika fascinerad varje gång. Jag zonar ut för en stund. Vi har inte ens varit ett halvt dygn i Arosa Lenzerheide och huvudet är redan fullproppat av intryck.

Att det fortfarande är samma dag som vi kom hit känns nästan overkligt. Vi kom med morgontåget från Zürich, var framme i Lenzerheide på förmiddagen och hoppade direkt i pjäxorna för att ta några svängar på berget. Väl uppe överraskades vi av ett djupt täcke pudersnö som hade drivit in med vinden och lagt sig mellan träden. Bingo! ‘Några svängar’ blev i stället varv efter varv tills liften stängde. Den bästa skiddagen på länge var ett faktum.

När vi kom ner igen hann vi dessutom med en vända på hotellets till synes ändlösa spaanläggning. Bubblande bad såväl ute som inne, otaliga olika bastur och en stor hamamavdelning med ångande bassänger och varma stenhällar. En riktigt bra dag, speciellt för att egentligen vara en resdag. Vi har redan hunnit med så mycket.

Jag rycks ur mina tankar. Servitören förklarar entusiastiskt vad rätterna består av, var råvarorna kommer ifrån och pekar samtidigt i luften mot dalgångens olika gårdar. Även om jag under lång tid hört rykten om bra åkning i området är det här mitt första riktiga besök. Och det visar sig snart att ryktena stämmer.

Arosa Lenzerheide är lättillgängliga. Bara två timmar från Zürich via det oklanderligt punktliga schweiziska tågsystemet. I Chur byts tåget mot buss uppför slingrande alpvägar. Resan är såväl smidig som vacker. Väljer du i stället att bo i byn Arosa tar transfern 30 minuter längre tid, men du får åka tåg hela vägen in i byn.

Även om de numera utgör delar av ett gemensamt skidområde är Arosa och Lenzerheide i grunden två helt olika byar på varsin sida av Parpaner-massivet. För trots att de ligger nära varandra på kartan har orterna genom åren utvecklat helt olika karaktärer.

Arosa låg i många år lite isolerat i slutet av sin dalgång. En lugn traditionell kurort dit folk sedan länge sökt sig för avkoppling och hälsosam retreat. Lenzerheide som länge legat lättillgängligt är i stället mer modernt. Här anordnas bland annat musikfestivaler och världscuptävlingar i både alpin- och längdskidåkning. Byn har en historia av att locka till sig aktiva gäster och det verkar finnas något för alla.

Dagens sista åk. Antalet spår säger något om trängseln på berget.
Dagens sista åk. Antalet spår säger något om trängseln på berget.Foto: MARTIN WICHARDT

De två orterna kan på så sätt sägas komplettera varandra helt perfekt. Tidigare var man tvungen att välja. Nu slipper man. I januari 2014 förenades de båda orterna i ett enda skidområde. En enorm kabinbana sträcker sig över den 1,7 kilometer breda dalgången som tidigare skilde skidsystemen åt. Färden över tar bara tre minuter. Och vilket skidområde det blev. Förutom att möjliggöra enkel transport mellan de två systemen av pister, har kabinbanan dessutom öppnat stora möjligheter för lättillgänglig offpiståkning i de stora områdena däremellan.

Som friåkningsområde är Arosa Lenzerheide en destination som fått betydligt mindre uppmärksamhet än vad den förtjänar. Det är fortfarande något så ovanligt som en bortglömd pudergömma dit de stora skarorna lössnöfantaster ännu inte hittat. För bra åkning finns det gott om. Skogsåken mellan pisterna i Scalottas, branta couloirer från toppen av Parpan Rothorn, stora öppna fält ner mot Lenzerheide eller de långa åken som går att göra från Rothorn ner mot Arosa.

Terrängen är tveklöst i klass med mer berömda friåkningsorter. Åken är av varierande karaktär, ligger i olika vädersträck och på olika delar av bergen. Valmöjligheterna är snudd på oändliga. Oavsett om du söker åkning som är lätt och pistnära eller brant och utmanande. Puderstressen lyser däremot med sin frånvaro. Här räcker de stora ytorna åt alla. En skön kontrast mot andra orter där liftköerna på puderdagar kan vara en smärre brottningsmatch.

Även den som håller sig innanför pisternas markeringar har mycket att välja mellan. Pisterna är långa och välpreparerade. Sedan många år hålls de alpina världscupavslutningarna i Lenzerheide, och kanske är det därför ortens pistmaskinförare är så bra på att preparera den där perfekta manchestersnön.

För den som verkligen vill testa sina stålkanter är världscupbackarna med det klassiska störtloppshanget en härlig utmaning. Åker du hela det 2 300 meter långa störtloppet utan att behöva stanna för att vila benen kan du ge dig själv en välförtjänt klapp på axeln. Eller rentav fira din bedrift på WannerBar som ligger i anslutning till målområdet, och sägs vara den österrikiske störtloppslegenden Herman Maiers favoritbar i hela Alperna.

Foto: MARTIN WICHARDT

För övrigt finns det gott om restauranger i backarna med storslagna vyer över Graubündens toppar. Även i byarna finns många bra restauranger.

Det traditionella schweiziska köket och dess regionstypiska rätter gör ingen besviken. Samtidigt finns nytänkande restauranger som gör moderna tolkningar av det klassiska lokala köket med kreativa menyer där rätterna byts ut efter säsong. Självklart med råvaror från regionens producenter, aktiva sedan generationer tillbaka.

Arosa Lenzerheide är ett område där det finns mycket att upptäcka, vare sig man är på jakt efter aktiviteter ute i bergen, avkoppling i ett rogivande spa eller nya kulinariska upplevelser. Eller kanske lite av varje. Oavsett vilket lär du lämna Arosa Lenzerheide med mersmak.

pil
Fakta

GraubündenRegion:

Parpaner Rothorn 2 865 mHögsta höjder:

Piz Bernina 4 049 m

Arosa 1 755 m, Lenzerheide 1 473 m225 kilometerByarnas höjd: Total längd pist:

Närmsta stora stad: Chur samt Zürich

Med flyg eller tåg tar du dig enkelt till Zürich. Därifrån tar det cirka två timmar upp till Arosa Lenzerheide, via ett byte i den närmsta staden Chur. Resan från Chur görs med regionala bussar mot byn Lenzerheide eller tåg mot byn Arosa. www.sbb.chResa:Din resa planerar du enkelt via

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro