ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tidigare ville jag göra allting perfekt”

Ann Hagman · 11 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Elizabeth Gummesson skolade om sig till livscoach och på onsdag släpper hon boken ”Good enough – bli fri från din perfektionism”.

Elizabeth Gummesson skolade om sig till livscoach och på onsdag släpper hon boken ”Good enough – bli fri från din perfektionism”. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Elizabeth Gummesson, 39, vill hjälpa människor att bygga självkänsla, nå sina mål och få bättre psykisk hälsa. Hon coachar sina klienter genom regelbundna samtal, föreläser för grupper och svarar på relationsfrågor i magasinet Tara. På onsdag släpper hon sin första bok: ”Good enough – bli fri från din perfektionism”.

Du skriver att du vara nära att dö av dina egna krav på perfektionism. Hur blev du bättre?– Jag började fundera på vad jag gjorde på jobbet. Då var jag projektledare för en av Sveriges största informationskampanjer, vid TV 4:s övergång till digital-tv. Men det var att hjälpa människor jag ville. Jag bestämde mig för att gå coachutbildning och starta eget företag. För att klara det, samtidigt som jag hade mitt gamla jobb kvar i början, ställde jag in mig på ett svettigt halvår.

Hur orkade du, när du nyss varit sjuk?– Jag tror mycket på att det går bra, bara man gör det man vill. Jag valde bort allt socialt och fokuserade på jobbet. Bland det svåraste är att säga nej, till bullbak åt någon förening som barnen är med i eller till en lunch med någon bekant. Tidigare ville jag göra allting perfekt och finnas till för allt och alla.

Nu jobbar du professionellt med att leda människor till psykisk hälsa. Vad gör dig kompetent?– Jag är utbildad coach och coachrollen går ut på att få människor att inse hur de ska göra för att må bra. Jag har även gått en kurs i sorgbearbetning.

Behöver man inte läkar- eller psykologutbildning för att ta sig an andra människors psykologiska problem?– Jag är inte psykolog och tar mig inte an människor som är i behov av den avancerade hjälpen. Men jag har talang för att hjälpa människor. Jag har en klient som gått väldigt länge hos en psykolog, men som bara tyckte hon stod och stampade. Hon kom till mig för att hon ville framåt.

De senaste åren har marknaden exploderat av själv-hjälps­böcker, behöver vi verkligen en till?– Trots att det finns en miljard sådana böcker, så fortsätter ju folk likadant. Hittar man en bok som man kan följa så är det bra, eller så kan man plocka lite från flera. Jag tycker Kay Pollak är helt underbar och Mia Törnblom är en kompis. Men det här är min röst och inte deras.

Kan du coacha inom vilket område som helst?– Ja, jag har precis fått min första elitidrottsman. Jag behöver inte kunna hans idrott utan bara få honom att mentalt ställa in sig på att bli bäst. Allt handlar om det mentala, oavsett om det gäller en vd med flott kontor men som ändå oroar sig för vad medarbetarna tycker, eller ett gammalt par som har en dålig relation.

Elizabeths råd till dig som ...

 Känner dig som en dålig förälder för att du inte är glad, engagerad och pedagogisk:– Viktigaste frågan är varför du inte glad. När något skaver är det bäst att ta itu med det och göra en förändring. Sedan är föräldrar inte alltid hundraprocentigt engagerade och pedagogiska, men barn älskar sina föräldrar ändå. Slappna av och ge barnen kärlek och respekt.Tycker du borde prestera mer på jobbet och är sämre än dina kolleger:– Borde är ett ord som folk skulle må bättre av om det ströks ur ordböckerna. Vad vill du? Det är viktigare att fokusera på. Om du vill lyfta dig själv yrkesmässigt ska det vara för att du vill. Vill du så kan du vidareutbilda dig, byta jobb, lära dig nytt och anta utmaningar.

Har slutat ha sex med din partner och känner dig totalt osexig:– Sluta tolka vad din partner tänker och börja prata med varandra i stället! Prata om ert samliv, både det sexuella och själsliga, och berätta för varandra hur ni vill ha det, vad ni önskar och längtar efter, så har ni tagit ett steg mot riktig kontakt igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro