ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tidslinje: Det har hänt 100 dagar efter valet

Linnea Bergman · 17 Dec 2018
Uppdaterad 16 Jan 2019
Hösten har gått och diskussionerna om en ny regering har än så länge inte gett resultat.

Hösten har gått och diskussionerna om en ny regering har än så länge inte gett resultat. Foto: IBL.


Låsta positioner och ett extraval mullrande i fjärran. Under hösten har både mycket och samtidigt väldigt lite hänt inom svensk politik. Metro tar dig med från valnatten och 100 dagar framåt.

klar

Artikellänk är kopierad

9 september: Valdag. Inget av de traditionella blocken får egen majoritet. De rödgröna får 144 mandat och Alliansen får 143. Sverigedemokraternas stärker sin roll som vågmästare och får 62 mandat i den slutliga uträkningen.

12 september: Alliansens bjuder in Stefan Löfven (S) för samtal om en Alliansregering med blocköverskridande samarbeten. Stefan Löfven säger nej.

21 september: Moderaten Andreas Norlén blir vald som ny talman efter att Allianspartierna plus Sverigedemokraterna röstat på honom. Socialdemokraternas motkandidat var Åsa Lindestam, som varit vice ordförande i försvarsutskottet.

25 september: I en förtroendeomröstning för Stefan Löfven röstas han bort med röstsiffrorna 142 för och 204 mot. Löfven sitter dock kvar som statsminister i en övergångsregering.

27 september: Talmannen träffar alla partiledarna en och en för första gången för fika och samtal om regeringsbildningen.

2 oktober: Ulf Kristersson får i uppdrag att sondera för en ny regering.

14 oktober: Ulf Kristersson ger upp.

Talmannen Andreas Norlén har haft ett knivigt uppdrag i att försöka hitta en lösning på regeringsfrågan. Foto: IBL.
Talmannen Andreas Norlén har haft ett knivigt uppdrag i att försöka hitta en lösning på regeringsfrågan. Foto: IBL.

15 oktober: I stället går samma uppdrag till Stefan Löfven.

29 oktober: Men inte heller Stefan Löfven hittar en regeringslösning som kan få stöd i riksdagen och även han ger upp.

30 oktober: Talmannen sätter sig ner i gruppsamtal med de olika regeringskonstallationerna som har utkristalliserats. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte med i några samtal, eftersom ingen sagt sig vilja ingå i en regering med dem, meddelar talmannen.

14 november: Talmannen utser Ulf Kristersson som statsministerkandidat 12 november, men två dagar senare röstas han ner i riksdagen av Centerpartiet och Liberalerna tillsammans med de rödgröna.

15 november: Sonderingsuppdraget går till Annie Lööf.

22 november Men inte heller Annie Lööf hittar någon lösning utan tvingas ge upp.

23 november: Talmannen meddelar att riksdagen i stället ska få rösta om Stefan Löfven som statsminister. Löfven vill försöka få till en blocköverskridande lösning i regeringsfrågan och inleder något senare intensiva förhandlingar med bland andra Centerpartiet och Liberalerna.

10 december: Centerpartiet och Liberalerna meddelar att de kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Partierna har inte kommit överens i förhandlingarna.

12 december: M och KD:s budget röstades igenom i riksdagen.

14 december: Stefan Löfven röstas ner som statsministerkandidat.

18 december: Tidigaste dagen när talmannen Andreas Norlén kan tänkas ge ett nytt besked om hur processen går vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro