ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tidsresa med upprepad formel

CG Karlsson · 17 Okt 2013
Uppdaterad 18 Okt 2013
FILM: Tidsresa med upprepad formel Tim (Domhnall Gleeson) reser tillbaka i tiden för att förbättra sina misslyckade raggningsförsök på Mary (Rachel McAdams). Det blir romantik med en viss bismak.

FILM: Tidsresa med upprepad formel Tim (Domhnall Gleeson) reser tillbaka i tiden för att förbättra sina misslyckade raggningsförsök på Mary (Rachel McAdams). Det blir romantik med en viss bismak. Foto: UIP


Regissören Richard Curtis har succéer som Fyra bröllop och en begravning” och ”Notting Hill” bakom sig. Men när samma formel nu används i nya ”About time” blir det lite tjatigt.

klar

Artikellänk är kopierad

RECENSION: På sin 21-årsdag invigs Tim (Domhnall Gleeson) av sin far (Bill Nighy) i en udda familjehemlighet: Männen i hans släkt kan resa bakåt i tiden. Tim som är blyg och drömmer om en flickvän ser chansen att återvända till misslyckade raggningsförsök och göra om dem med bättre snits. När han faller pladask för amerikanskan Mary (Rachel McAdams) uppstår först diverse strul på grund av Tims ovana med sin märkliga förmåga – men han lär sig av misstagen och när någon fas i uppvaktningen går fel är det ju bara att börja om och försöka få till det bättre den andra gången. Eller den tredje. Eller fjärde. Här för filmen ibland tankarna till geniala Bill Murray-klassikern ”Måndag hela veckan” – men enbart på ett tematiskt plan.

För manus och regi står Richard Curtis, pennan bakom förtjusande 90-talskomedin ”Fyra bröllop och en begravning”. Han upprepade formeln med viss variation i ”Notting Hill” och med mindre variation i ”Love actually” som blev regidebut. I ”About time” känns Curtis som en bilhandlare som lackerat om en gammal modell och säljer den som ny. Vi får mekaniskt mys för anglofiler hos Tims jättehärliga övre-medelklassfamilj med vacker, bohemchic kåk i Cornwall. 

Till känslan av déjà vu bidrar att just McAdams fick ihop det med en tidsresenär även i  ”Tidsresenärens hustru” för bara fyra år sedan. Hon har här dessutom tvingats på en koketterande ”charm” som ihop med Gleesons eviga leende bidrar till filmens insmickrande och irriterande självmedvetna ton. Tidsresorna skapar några fiffiga förvecklingar och småkul scener men att vår hjälte ju faktiskt bluffar sig till att få sin älskades kärlek ger även romantiken viss bismak. När ”About time”, efter en utdragen finalakt, till slut klockar in på över två timmar vill jag verkligen instämma med titeln.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro