ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tiggare bötfälldes i Södertälje – men i Stockholm får de sitta kvar

Anders Göransson · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014

Tre personer som tiggde i Södertälje Centrum avhystes och bötfälldes för brott mot de lokala ordningsstadgarna. – Vi tyckte det var värt att prova det här verktyget på den här platsen, säger Erik Åkerlund, chef för ordningspolisen i Södertälje. Men i Stockholm tolkas lagen annorlunda - och tiggarna får sitta kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tiggare fotograferade under en och samma förmiddag i Stockholm city.
Tiggare fotograferade under en och samma förmiddag i Stockholm city.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det var i tisdags Södertäljepolisen ingrep mot tre personer som satt och tiggde på gågatan i centrum. De togs in och en åklagare utfärdade böter på 800 kronor vardera.

– Vad jag vet har det inte hänt förut varken i Södertälje eller Södertörn, säger vice chefsåklagare Elisabeth Bergström till Länstidningen.

Det finns inget lagförbud mot tiggeri i Sverige. I stället användes en paragraf i ordningsstadgan om att man måste ha tillstånd från polisen för att samla in pengar.

►Här sparkar ordningsvakten bort tiggarens saker

Enligt Erik Åkerlund, chef för ordningspolisen i Södertälje, hade polisen flera gånger tidigare talat med personerna som tiggde och sagt att det inte var tillåtet på platsen.

– Det handlar mycket om de signaler vi fått från både handlare och människor som rör sig i centrum. Man känner en otrygghet kring det här, säger han till Metro.

►Politiker vill förbjuda tiggeri

Stockholms stad har också en paragraf i ordningsstadgan som förbjuder insamling av pengar utan polistillstånd. Men där får tiggarna sitta kvar. 

►Norge inför förbud mot tiggeri

Polisen i City har ingripit mot personer som delar ut lappar och sagt att de samlar pengar till någon internationell organisation mot hörselskadade, men hittills har man inte bedömt att tiggeri skulle falla under den aktuella paragrafen.

– I Södertälje har man väl tänjt lite på tolkningen av vad som är insamling av pengar. Det kanske är en test av hur långt man kan driva det där. Det har vi inte gjort i Stockholm, säger Gunnar Thun, kommissarie vid Klara närpolis.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro