ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tiggarligor ligger bakom sexhandel

Daniel Boman · 27 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Polisen i Stockholm ska nu undersöka sambandet mellan tiggarligorna och trafficking.

Polisen i Stockholm ska nu undersöka sambandet mellan tiggarligorna och trafficking. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Tiggarligor ligger bakom organiserad sex- och människohandel i Stock­holm. Det misstänker Rikskriminalpolisen.Organiserade tiggarligor från forna östblocket kommer med jämna mellanrum till Sverige. Något som Rikskriminalpolisen nu kopplar ihop med såväl prostitution och trafficking som stölder och inbrott.I januari i år dömdes fyra personer till fängelse för att ha tvingat en armlös man från Ukraina att tigga pengar åt dem i Stockholm. Tidigare har en rumänsk liga kopplats samman med prostitution.– För ett par år sedan avslöjades att tiggeri och prostitution styrdes från en camping i Sollentuna. Där ingick både tiggare och prostituerade från Rumänien, gränsen mellan verksamheterna är otydliga. En person kan tvingas tigga på dagarna och begå brott på kvällarna, säger Kajsa Wahlberg på Rikskriminalpolisen.Enligt henne är kopplingen mellan tiggarligor och människohandel relativt ny och hon beskriver polisens arbete som att ”stå på ruta ett” när det gäller att kartlägga problemen.

Chefer lurar tiggarna

Så luras de. Tiggarligorna från forna östblocket styrs med järnhand av chefer i hemländerna. Där sätts falska familjer ihop genom att köpa, hyra eller låna barn.– I Rumänien finns det tiggarskolor där barn från fattiga familjer tränas. Sen får de falska ID-handlingar innan de börjar resa runt i Europa, säger Kajsa Wahlberg på Rikskriminalpolisen.Även vuxna personer tvingas till tiggeri, bland annat genom falska löften. Till exempel kan de komma till Sverige i tron att de ska få jobba på kontor.Och när de lämnat sina hem sitter de i klorna på ligorna.Polisen i Stockholm har dock en bild av hur ligorna organiserar sig.– Vi har sett dem komma i karavan med tio skåpbilar, stanna vid en parkeringsplats och dela upp stan mellan sig på en karta, säger Peter Enell, inspektör på citypolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro