ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tiggarna splittrar alliansen

Karolina Skoglund · 21 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014
Marcel Ciurar, 25, är en av de romer som kommit hit från Rumänien i jakten på ett bättre liv. Han försörjer sig på att tigga pengar på Medborgarplatsen i Stockholm.  När han får höra om FP-topparnas förslag kommer reaktionen spontant:  ”De kan skicka en nota men Rumänien kommer aldrig att betala den,” säger han.

Marcel Ciurar, 25, är en av de romer som kommit hit från Rumänien i jakten på ett bättre liv. Han försörjer sig på att tigga pengar på Medborgarplatsen i Stockholm.  När han får höra om FP-topparnas förslag kommer reaktionen spontant:  ”De kan skicka en nota men Rumänien kommer aldrig att betala den,” säger han. Foto: Urban Brådhe


FP-topparnas förslag om att skicka notan för EU-migranternas uppehälle i Sverige till deras hemländer har splittrat alliansen. "Det är fel att sätta en prislapp på människor", "inte en hållbar linje" och "skapa konflikt" låter kritiken.

klar

Artikellänk är kopierad

”D et är bra att problemet tas upp. Det ger oss mer uppmärksamhet, vilket kanske kan förbättra vår situation,” menar Marcel, som i ett tält utanför Stockholm.
”D et är bra att problemet tas upp. Det ger oss mer uppmärksamhet, vilket kanske kan förbättra vår situation,” menar Marcel, som i ett tält utanför Stockholm.Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe

Genom en debattartikel i DN föreslog Lotta Edholm (FP) och Erik Scheller (FP) på tisdagen att länder som Rumänien, som har många tiggare i Sverige, själva borde få stå för de socialtjänstkostnader det medför i Sverige. Förslaget splittrar nu alliansen. Bland annat menar Europaparlamentarikern Kent Johansson (C) att det är fel att sätta en prislapp på människor.

– Om man tar romer som exempel så söker de sig bort från ett förtryck. Att sätta en prislapp tycker jag är fel. För mig är rörligheten i Europa väldigt viktig, säger han. 

Stockholms socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M) anser att Stockholm, dit de allra flesta EU-migranterna flyttar, själva klarar av att ta kostnaderna de för med sig. Därför ska man inte skicka någon nota. 

– Det rör sig om tio miljoner ungefär och det är insatser som vi kan ta. Vi kan inte satsa hur mycket som helst, men vi kan göra en hel del i städerna. Det långsiktiga arbetet måste däremot göras i Rumänien och genom sociala fonder.

Med Lotta Edholm (FP) och Erik Schellers (FP) förslag tror hon till och med att vi skulle kunna ställa oss på kant med länder som Rumänien.

– Det är viktigt att ha ett mer konstruktivt samtalsklimat än att skapa konflikt med de medlemsländer som berörs. Vi ska sätta ett tryck på dem, det ska vi göra. Men i dagsläget kan Stockholm bära kostnaderna. 

Utöver att det skulle kunna skapa konflikter skulle förslaget kräva väldigt mycket administrativt jobb – och ändå inga pengar, tror hon.

– Att varje stad kan bygga upp verksamheter och sedan, utan att tala med Rumänien, skicka notor. Det är inte en hållbar linje. Jag tycker att vi kan hålla ett konstruktivt samtal med Rumänien om hur vi tillsammans kan använda EU-medel för att lösa situationen. 

"Vi är här för att vi är fattiga" 

Marcel Ciurar, 25, är en av de romer som kommit hit från Rumänien i jakten på ett bättre liv. Här bor han i ett tält och försörjer sig på att tigga pengar på Medborgarplatsen i Stockholm, vilket han gjort i ett år och två månader nu. När han får höra om FP-topparnas förslag kommer reaktionen spontant.

– De kan skicka en nota men Rumänien kommer aldrig att betala den, säger han. 

I stället tror han att en nota skulle kunna få Rumänien att försöka hindra deras medborgare, särskilt romerna, att resa iväg till andra länder eftersom det skulle kunna innebära extra kostnader. 

– Men det är bra att problemet tas upp. Det ger oss mer uppmärksamhet, vilket kanske kan förbättra vår situation. Vi är här för att vi är fattiga och i Rumänien och där säger man att det finns pengar att tjäna här. Livet är inte bra här heller men som EU-medborgare vill jag kunna välja.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro