ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tiggarnas barn sover i bilar och går inte i skola: "De förlorar hoppet"

Åsa Larsson · 6 Mar 2015
Uppdaterad 9 Mar 2015
"De har det tufft", säger Micael Grenholm, ordförande på Stefanushjälpen, om barnen till de fattiga EU-migranterna.

"De har det tufft", säger Micael Grenholm, ordförande på Stefanushjälpen, om barnen till de fattiga EU-migranterna. Foto: Drago Prvulovic/TT/Arash Asadi


När vårvärmen kommer väntas allt fler barn till fattiga EU-migranter komma till Uppsala. Situationen är tuff för dem: "De inser att de kommer att fortsätta leva så här", säger Micael Grenholm på Stefanushjälpen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ilona Szatmári Waldau (V), kommunalråd i Uppsala med ansvar för sociala frågor.
Ilona Szatmári Waldau (V), kommunalråd i Uppsala med ansvar för sociala frågor.Foto: Pressbild

– Vi har inte haft så många barn i Uppsala under vintern, men just nu har vi två barn på sex år. Vår erfarenhet säger att det kommer att komma fler barn i april när det börjar bli varmt, säger Matilde Hardt, kommunikatör på Uppsala Stadsmission som driver dagcentret Crossroads.

Hur ser läget ut för EU-migranterna i Uppsala?

– Vi möter väldigt många människor från Rumänien som lever i stor utsatthet. Vi har exempelvis en grupp som sovit utomhus under en bro under vintern.

Andra lever i bilar och på natthärbärget.

►LÄS MER: Rickard, 16, filmade attack mot tiggare utanför mataffär

För de barn som kommer till Uppsala är situationen svår, säger Micael Grenholm, ordförande för Stefanushjälpen, en frivilligorganisation för EU-migranterna.

– De har det tufft. De är glada och spralliga och så, men man märker ju på de lite äldre barnen att de börjar röka tidigt, de förlorar hoppet och inser att de med största sannolikhet kommer att fortsätta leva så här som sina föräldrar resten av sina liv, säger han.

– Jag har pratat med en tjej som pratar jättebra engelska som har en dröm om att bli polis, men hon börjar sakta men säkert att inse att det aldrig kommer att gå. Det är en väldigt stor smärta.

De yngre barnen tycker att det är spännande med ett nytt land, enligt Micael Grenholm.

– Men även för dem är det tufft, det är en massa saker som de inte kan få eller uppleva.

►LÄS MER: Larmet från kyrkan: Tiggarna riskerar att frysa ihjäl här

Barnfamiljer prioriteras på härbärget. Socialtjänsten i Uppsala har inga indikationer på att det bor barn någon annastans än på härbärget, men Micael Grenholm på Stefanushjälpen har en annan uppfattning.

– Det är fortfarande så att flera av barnen sover i bilar. Det är en barnfamilj som är här nu som sover i bilen, en stor kombi där de bunkrar in sig med en massa filtar. De får förhoppningsvis plats på natthärbärget snart, säger han.

►LÄS MER: Massavhysning av tiggare på Sergels torg

Ett annat problem när barnen kommer till Sverige är att de inte får gå i skola.

På dagcentret Crossroads finns en pedagog som kan hjälpa till med lite undervisning, exempelvis hjälper barnen att lära sig läsa och skriva, lite engelska. Barnen som kommer dit har väldigt olika förutsättningar och stannar inte alltid så länge.

►LÄS MER: Här bor Göteborgs tiggare i underjordiska gångar bland råttor och sopor

Men Crossroads framtid är oviss – mer pengar måste skjutas till och tidsfristen går ut i april.

– Vi har ett stort ansvar när det gäller barn, barnkonventionen är universell och alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Sen är att gå från det till att se vad som är det bästa vi kan göra det är en svårare del, säger Ilona Szatmári Waldau (V), kommunalråd i Uppsala med ansvar för sociala frågor.

– Min ambition är att vi även efter april ska ha en verksamhet som riktar sig till de här barnen i Uppsala.

Enligt henne finns det föräldrar som är rädda för den svenska socialtjänsten och gömmer undan barnen.

– Socialtjänsten får in orosanmälningar runt de här barnen. Hittills så har det dock visat sig, varje gång socialtjänsten har undersökt fallen, att barnen har väldigt bra och omvårdande föräldrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro