ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tiggeriförbudet i Vellinge – det här har hänt

Valerie Kaspersen · 17 Dec 2018
Uppdaterad 17 Dec 2018
Vellinge får inför ett lokalt förbud mot tiggeri. Arkivbild.

Vellinge får inför ett lokalt förbud mot tiggeri. Arkivbild. Foto: Pixabay


Det omdiskuterade tiggeriförbudet i Vellinge kommun har nu nått slutstationen. Högsta förvaltningsdomstolen har kommit med ett beslut – kommunen får införa tiggeriförbud.

klar

Artikellänk är kopierad

Tiggeriförbudet har varit en het politisk fråga i hela Sverige. Vellinge kommun har länge försökt införa ett förbud på vissa avgränsade platser i kommunen.

Varför vill Vellinge ha ett förbud?

Moderaterna i Vellinge lade fram förslaget under hösten 2017. De menade att tiggeriet störde den allmänna ordningen och att boende i kommunen fann ett obehag att gå till vissa affärer där tiggare satt. Moderaterna lade bland annat fram motiveringen att tiggeriet störde ordningen genom “upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats”, vilket SVT har rapporterat om tidigare.

Förslaget röstades igenom i kommunstyrelsen med stöd av Liberalerna och Sverigedemokraterna. 

Varför har förbudet inte gått igenom tidigare?

Länsstyrelsen stoppade genomförandet av förbudet och hänvisade till att kommunen inte kunnat visa att tiggeriet störde den allmänna ordningen.

Moderaterna valde att överklaga länsstyrelsens beslut i förvaltningsrätten, men fick även nej därifrån. Därefter överklagades domen till kammarrätten, som även de gav avslag på ett tiggeriförbud.

Vad säger kritiker? 

Människorättsorganisationer överklagade kommunfullmäktiges beslut till förvaltningsrätten och menade på att det var skamligt att förslaget röstats igenom. Föreningen Hjälp tiggare i Lund påpekade till SVT även att ett förbud kan leda till att utsatta människor blir kriminella. 

Vad säger högsta förvaltningsdomstolen?

Högsta förvaltningsdomstolen upphäver de lägre instansernas tidigare beslut. Det innebär att Vellinge får lov att införa ett lokalt förbud mot tiggeri vid särskilt angivna områden. Enligt motiveringen är den geografiska begränsningen inte alltför långtgående för allmänheten.

När det gäller pengainsamling ”i bössor eller liknande” kräver kommunen tillstånd för detta. Högsta förvaltningsdomstolen menar dock att formuleringen ”tiggeri” är tydlig nog och går att skilja från insamlingar till hjälporganisationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro