ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tilda Persson, 15, är yngst i allsvenskan: "Vill visa att jag är värd chansen"

Linnéa Borgert · 14 Nov 2016
Uppdaterad 23 Nov 2016
Tilda Persson har spelat fotboll sedan hon var 4 år. Nu spelar hon för Kristianstads DFF och är yngst i damallsvenskan.

Tilda Persson har spelat fotboll sedan hon var 4 år. Nu spelar hon för Kristianstads DFF och är yngst i damallsvenskan. Foto: Privat


Med sina blott 15 år är Tilda Persson den yngsta spelaren i svensk elitfotboll. – Jag vill ta chansen jag har fått och visa att jag är värd den, för det är inte många som får den, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Tilda Persson spelade också i årets F-16-landslag.
Tilda Persson spelade också i årets F-16-landslag.
AIK:s Alexander Isak är yngst i allsvenskan med sina 17 år.
AIK:s Alexander Isak är yngst i allsvenskan med sina 17 år.Foto: Stina Stjernkvist / TT

Tilda Persson, som fyller 16 år i december, från Bromölla har precis spelat klart sin första säsong i damallsvenskan med Kristianstads DFF. I år har hon dessutom spelat i F-16-landslaget. – Jag blev jätteglad och chockad. Jag hade inte förväntat mig att spela så mycket det här året som jag har gjort. Jag är glad för möjligheten jag har fått, säger hon. Hon må vara ung, yngst av alla spelare i damallsvenskan, men åldern är ingenting hon reflekterar över. – Jag vet ju att jag är yngst, men det är bara att köra på ändå, säger Tilda Persson.► LÄS MER: De startar fotboll för nyanlända tjejerKänner du att man får en viss roll i laget när man är yngst? – Inte speciellt, det är väl som i alla andra lag. Man får börja i mitten när man kör “kvadraten”. Sen är det väl lite så att "yngst bär”. När vi ska till en match är det de yngsta spelarna som tar med väskorna med matchkläder. Det är väl bara någonting man får ta, men det är ingenting som stör mig. Jag tycker bara att det är kul.Känner man mer press som ung? – Nej, jag känner inte så i alla fall. Men klart att jag vill ta chansen jag har fått och visa att jag är värd den, för det är inte många som får den. Tilda Persson går, liksom de flesta 15-åringar, i gymnasiet. – Jag går på ett fotbollsgymnasium. Ska jag i väg med fotbollen eller något sådant så är det okej. Då tar man ledigt, säger hon. I herrallsvenskan är AIK:s Alexander Isak den yngsta spelaren. 17-åringen gjorde en kanondebut i april då han blev den yngste målskytten i herrallsvenskans historia. ► LÄS MER: West Ham anmäls för diskriminering – av sitt damlag – Det känns mest bra att jag gjorde mål och fick tre poäng i min debut. Att jag blev yngst är kul i efterhand, sa han då till Aftonbladet. Liksom Tilda Persson går Alexander Isak fortfarande på gymnasiet. Men det är inte alltid lätt att få tiden att räcka till. – Det är inte prioritet ett om man säger så. Jag lägger kanske inte ner så mycket energi som jag borde. Jag hoppas jag går ut med hyfsade betyg ändå, sa han till Expressen I september.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro