ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Till alla er som genomförde Ice bucket challenge här i Sverige – ni gjorde skillnad

Åsa Larsson · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014

Foto: Stefan Gregorowius/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Före detta president George W Bush gjorde utmaningen, glatt påhejad av sin fru Laura Bush.
Före detta president George W Bush gjorde utmaningen, glatt påhejad av sin fru Laura Bush.Foto: AP Photo/Courtesy George W. Bush Presidential Center
Andra kändisar som gjort utmaningen är tv-drottningen Oprah Winfrey...
Andra kändisar som gjort utmaningen är tv-drottningen Oprah Winfrey...Foto: All Over Press
Lady Gaga...
Lady Gaga...Foto: All Over Press
Justin Bieber...
Justin Bieber...Foto: All Over Press
Programledaren Jimmy Fallon...
Programledaren Jimmy Fallon...Foto: All Over Press
... och hela Foo fighters, här David Grohl.
... och hela Foo fighters, här David Grohl.Foto: All Over Press

​Nu kommer effekten av vågen av ishinksutmaningar som svepte över världen – och Sverige.  Hjärnfonden fick in 35 000 sms-gåvor och kan nu betala ut tre miljoner kronor till ALS-forskning.

Ishinksutmaningen startade i USA i somras och började ta fart på sociala medier när allt mer kända personer antog utmaningen – att donera pengar till ALS-forskning, hälla en hink med isvatten över huvudet, filma det och lägga upp det på nätet med en utmaning till någon annan.

De svenskar som deltagit har alltså donerat 35 000 sms-gåvor tillsammans och nu meddelar Hjärnfonden att man kan ge tre miljoner kronor till forskningsprojektet MinE.  Det är ett europeiskt forskningsprojekt som går ut på att studera arvsmassa.

– Genom MinE-projektet får vi tillgång till mycket data och kan jämföra genetiska skillnader mellan personer i olika länder. Vi vill få kunskap om hur alla anlag i kroppen fungerar för att kunna hitta mer effektiva sätt att bromsa sjukdomsutvecklingen hos dem som drabbas, säger hjärnforskaren Peter Andersen vid Umeå universitet.​

För ett år sedan så hade få personer hört talas om ALS, men i och med ishinksutmaningen har många nu fått upp ögonen för sjukdomen, skriver Hjärnfonden i ett pressmeddelande.

– Det är med stor glädje vi idag kan dela ut 3 miljoner kronor till den livsviktiga ALS-forskningen, tack vare alla generösa gåvor som kommit via Ice Bucket Challenge.  Nu hoppas vi att engagemanget ska fortsätta även utan ishinksutmaningar. Grundforskning är kostsam och mer resurser behövs om vi ska komma närmare ett genombrott, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare för Hjärnfonden.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro