ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Till alla män – ni måste stå upp för era systrar

metro · 5 Jul 2016
Uppdaterad 5 Jul 2016
Julia Engström och Cecilia Bödker Pedersen från föreningen Storasyster.

Julia Engström och Cecilia Bödker Pedersen från föreningen Storasyster. Foto:  Karl Edqvist


Kvinnor våldtas, kränks, misshandlas och mördas av okända och närstående män – medan samhället skuldbelägger. Vi måste tro på dem som vågar berätta. Backar du oss eller står du tyst bredvid och vänder bort blicken? Det är dags att ta ställning, skriver Cecilia Bödker Pedersen och Julia Engström.

klar

Artikellänk är kopierad

Drick inte för mycket. Gå inte ut ensam på kvällen. Ha inte för kort kjol. Prata inte med främmande män, men ignorera dem inte för då kan de bli arga. Följ inte med en okänd kille hem från krogen. Håll ihop när ni är på festival. Eller undvik att gå på festival.

Det finns en uppsjö av välvilliga tips om hur kvinnor ska undvika att bli våldtagna. Hur vore det om vi i stället vände blicken mot dem som borde sluta våldta? Mot dem som står tysta och tittar på?

LÄS MER: Efter övergreppet: De sa att jag skulle ”tänka på hans familj”

En kvinna ska ha blivit våldtagen mitt under Zara Larssons konsert på Bråvallafestivalen. Cirka 20 000 personer fanns i publiken. Överallt kommenteras det misstänkta övergreppet, på Facebook, Twitter, i olika kommentarsfält. Många är upprörda. Många tycker att den påstådda våldtäktsmannen bör kastreras. Att han är ett avskum som inte förtjänar kallas för man. Men många ifrågasätter också kvinnans trovärdighet. Hur kan någon bli våldtagen när tusentals människor befinner sig runt omkring? Varför bad hon inte om hjälp? Varför skrek hon inte? Det verkar ju väldigt märkligt, kanske hittar hon på ändå? 

Och visst är det väldigt konstigt att någon kan ha blivit våldtagen i ett folkhav av människor. Så otroligt märkligt. Men i stället för att ifrågasätta och skuldbelägga kvinnan, så måste vi fokusera på hur det här kan hända. Hur kan en man tycka sig ha rätt att penetrera en vilt främmande kvinna, helt utan hennes samtycke, under en konsert? Hur kan ett helt folkhav ha missat att någon blir våldtagen mitt ibland dem? Såg ingen? Hur gick det så snett att vi i stället för att ifrågasätta den man som våldtagit en kvinna mitt under en konsert, ifrågasätter om kvinnan verkligen talar sanning?

Tidigare i år gick polisen i Östersund ut med en uppmaning efter att ett stort antal kvinnor blivit utsatta för oprovocerat våld i staden. Uppmaningen löd att kvinnor inte bör gå ut ensamma på kvällen, eftersom polisen inte kan säkerställa deras säkerhet. Kvinnorna skulle alltså stanna inne, för att undvika att bli överfallna. Det finns tusentals andra exempel på när fokus har legat på kvinnan och hennes beteende innan och under övergreppet. Gick hon hem ensam? Skrek hon nej? Var hon full? Överallt, hela tiden uppmanas kvinnor att ta ansvar, att skydda sig själva, att undvika våldtäkt. Som att det är kvinnors ansvar att någon annan våldför sig på dem.

Det här är så klart inget nytt för oss som jobbar med frågorna. Vi som möter de utsatta vet hur verkligheten ser ut. Tjejer och kvinnor våldtas, kränks, misshandlas och mördas av okända och närstående män medan samhället skuldbelägger. Många av kvinnorna vi pratar med beskriver hur de blir ifrågasatta från första stund de vågat berätta. 

LÄS MER: Här du blivit utsatt för sexbrott? Hit kan du vända dig

Men det är nog nu. Vi måste hjälpas åt att få stopp på det här. Vi får inte tillåta att män tar sig friheter med kvinnors kroppar. Vi får inte tillåta att en kvinna blir våldtagen mitt i ett folkhav på en konsert. Vi måste flytta fokus från offret till gärningsmannen. Vi måste tro på dem som vågar berätta.

Och alla ni vettiga män, som vi vet finns där ute. Ni måste hjälpa oss. Ni måste stå upp för era systrar. Säg ifrån, lägg er i, ta ansvar och backa upp kvinnor när de vågar berätta. Det är dags att bestämma vilken typ av människa du vill vara. Han som backar oss eller han som står tyst bredvid och vänder bort blicken? Det finns inga ursäkter längre. Dags att ta ställning.

Cecilia Bödker Pedersen och Julia Engström 

Föreningen Storasyster

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro