ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Till dig som rökte bredvid mig och mitt barn: Hur i helvete tänkte du?

Metro · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015

DEBATT: Jag förstår inte hur du kan vara så ego att du tänder din cigg bredvid mig och mitt barn, skriver småbarnsmamman och bloggaren Malin.

klar

Artikellänk är kopierad

Du som gick och rökte med ett litet spädbarn i din barnvagn.

Du som tände din cigg på samma parkbänk där jag satt – höggravid och med ett barn i vagnen.

Du som rökte med den där bulan på magen.

Hur i helvete tänker ni när ni gör en sådan idiotisk grej? Tror ni att det inte gör något för att ni är utomhus? Att barnen är för små för att förstå och för att göra samma sak när de växer upp? Att ni är så långt gångna att barnet inte kan skadas? Att jag som sitter där på bänken minsann får flytta på mig själv för att luften är fri?

Då kan jag berätta för dig med det lilla spädbarnet att den cigaretten som du så bestämt måste ta framför ditt barn ger större risk att barnet drabbas av luftvägsinfektioner och astmabesvär, enligt Vårdguiden. Till dig som även ammar kan jag berätta att de skadliga ämnena även går över i bröstmjölken och påverkar barnet. Har du någonsin tänkt på det?

Nikotin är det ämne som får dig att inte kunna sluta röka, eller det ämne som får dig att vilja röka – resten av ekvationen får du lösa själv.

Nu till dig som väljer att röka när barnet är fast i din mage; de flesta av ämnena i tobaken utsätter du även fostret för. Vissa ämnen får det stackars barnet till och med i sig mer av än du själv får – till exempel kolmonoxid och nikotin. Det sistnämnda gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och barnet får då i sin tur mindre syre och näring.

Kolmonoxiden gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras. Det lilla barnet i din mage tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid än vad du själv gör och stannar dessutom kvar längre där inne. Att röka när du är gravid ökar riskerna för missfall, tidig förlossning och plötsligt spädbarnsdöd.

Jag kan flytta på mig. Det är inga problem. Det betyder mer för mig att mitt barn mår bra, än vad det betyder för mig att sitta och njuta på en parkbänk i solen. Men jag förstår inte hur du kan vara så ego att du tänder din cigg bredvid mig och mitt barn. Att vi ska behöva flytta på oss för ditt dumma val.

Du är en fullkomlig idiot i mina ögon som tar ett sådant korkat beslut och som utsätter din ofödda bebis eller ett oskyldigt stackars barn för att få tända din cigarett. Känns det rätt? Är det någon som tvingar dig på din axel? Jag förstår bara inte hur du tänker. Och hur många anledningar du än skulle ha så skulle du aldrig kunna motbevisa mig.

Vissa ska inte ha barn – och du är absolut en av dem.

Malin

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro