ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Till dig som tar dig friheten att kalla mig för "äckelhora"

Metro · 20 Jan 2016
Uppdaterad 20 Jan 2016

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

”Hoppas äckelhoran Julia blir brutalt våldtagen av ett gäng n***** eller skäggapor, äckliga jävla apknullare.”

Så skriver en okänd man om mig på Flashback efter att jag publicerat ett statusinlägg på Facebook, som senare blev publicerat i Metro som ett debattinlägg. Mitt statusinlägg handlade om min vaksamhet vid möten med män, om min rädsla för att de ska hota, skada eller våldta mig.

► LÄS MER: "Du okände man som skriker på mig – hur vet jag om du vill våldta mig?"

Mannen fortsätter med att skriva att jag indirekt har orsakat våldtäkter då jag inte motsätter mig invandring. Eftersom alla som utför sexualbrott enligt honom är män med utländsk bakgrund. Vilket rent statistiskt absolut inte stämmer. Män med utländsk bakgrund är något överrepresenterade inom uppklarade våldtäktsbrott i Sverige, men studier visar att den socioekonomiska skillnad som finns mellan majoriteten män med svensk bakgrund gentemot män med utländsk bakgrund är en viktig inspelande faktor. Även flykt från krigsdrabbade länder, fördomar samt Sveriges bristande sätt att motta invandrande människor spelar in, enligt Brå. Viktigt att påpeka är också att de flesta män med utländsk bakgrund är inflyttade från Danmark, Finland, Norge och Island.

Mannen på Flashback är bara en av många som skrivit att jag borde dö, våldtas eller mördas, både på Flashback och via direktmeddelande på Facebook. Och de allra flesta har två saker gemensamt. De är män, och de skyller trakasserier, hot och våldtäkt på män med utländsk bakgrund. Jag kan omöjligt vara den enda som ser skevheten i det.

Inte nog med att min rädsla kan göra en man så provocerad att han hotar att våldta mig. Jag skriver att jag är rädd för att bli utsatt för hot och han svarar med att hota mig. Men vad som nästan är än mer skevt är att mannen som hotar att döda mig påstår att det är andra män än han som är problemet. Han som hoppas att jag blir våldtagen menar att andra män är att skylla för att kvinnor inte ens kan gå på konsert eller bada i badhuset utan att riskera att bli antastade.

Utsattheten det innebär att vara kvinna är inte begränsad till en nationalitet eller en kultur. Hatet och våldet mot kvinnor finns överallt. Det genomsyrar vårt och alla andra samhällen i världen, och har existerat i alla tider. Kvinnor har aldrig varit förskonade från sexuella trakasserier eller övergrepp i Sverige. Vi har aldrig varit fredade från män i det offentliga rummet. Otryggheten kvinnor känner har inte kommit med invandringen, den har funnits här hela tiden och att tro något annat är både skamlöst och naivt. Enda anledningen till att vissa män väljer att skylla det på män med utländsk bakgrund är för att undvika ansvar. För att slippa ändra på sitt beteende. För att slippa se över sitt eget sätt att behandla kvinnor.

► LÄS MER: "Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att bli våldtagna när de går hem"

Så du kränkte man som i denna stund funderar ut vilket groteskt sätt som jag förtjänar att våldtas på, jag vill berätta något för dig. Den gemensamma nämnaren i allt det här är inte en specifik kultur, religion eller nationalitet. Den gemensamma nämnaren är män. Män som du. Du som tar dig friheten att kalla mig för "äckelhora". Du som tar dig friheten att önska att jag vore död. Du är mannen som jag hoppas kunna undvika när jag byter trottoar när vi möts på kvällen. Du är mannen jag hoppas inte är taxichaufför när jag åker ensam hem. Du är mannen jag hoppas att jag aldrig någonsin går på dejt med. Det är dig och ditt beteende jag är rädd för. Varför förstår du inte det?

Jag vet att du antagligen redan slutat ta in vad jag skriver, eftersom du är upptagen med att knåpa ihop något fyndigt sätt jag förtjänar att dö på, men jag berättar ändå och hoppas att du någon gång ska förstå. Varken jag, nationalitet, invandring eller någon specifik kultur är det stora problemet här. Män är det stora problemet. Inte alla män, men män som du, ni är problemet.

Julia Engström

Ordförande, Föreningen Storasyster

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro