ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Till Everest topp – i slalompjäxor

Ann Hagman · 14 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
”Den största risken är at det går en lavin eller något ras”, då är det kört säger Fredrik Ericsson. 

”Den största risken är at det går en lavin eller något ras”, då är det kört säger Fredrik Ericsson. 


klar

Artikellänk är kopierad

FREDRIKS ÄVENTYR – KLICKA FÖR STOR GRAFIK
FREDRIKS ÄVENTYR – KLICKA FÖR STOR GRAFIK

TOPPEN. Fredrik Ericsson, 33, ska klättra upp på Mount Everest i slalom-pjäxor, utan syrgas. Och sedan ge sig utför på skidor. Fast han börjar med att åka nedför världens tredje högsta berg, Kangchenjunga (8 595 meter), på gränsen mellan Indien och Nepal.

I fredags lämnade han Sverige för att påbörja expeditionen, som har genomför tillsammans med norrmannen Jörgen Aaamot. – Syrgas känns helt fel, säger Fredrik Ericsson, dagen före avresan.

Hur stor chans är det egentligen att ni tar er till toppen?– Rätt stor chans. Annars hade jag inte gett mig in på det här.

Är du rädd för att dö?– Jo det är klart jag är det. Samtidigt litar jag på mina kunskaper och erfarenhet. Tänker man på riskerna hela tiden går de att minimera. Visst kommer man i situationer när man är rädd, fast då gäller det att samla tankarna och gå igenom vad man ska göra.

Vad händer om du faller på 8 000 meters höljd?– Då får vi hjälpa varandra, Jörgen och jag. Fast att jag faller under skidåkningen eller orsakar en olycka själv är minimal. Den största risken är att det går en lavin eller någon form av ras. Då är det kört.

Är du beroende av kickar eller är du bara macho?– Nja, det är klart att jag blir rätt beroende. Jag är rastlös, så om jag inte skulle göra någonting sådant här skulle jag bli galen.

Vad säger din familj?– De stöttar mig. Men det är klart att de är lite oroliga när jag åker i väg.

Vilket mål i Sverige rekommenderar du för den som vill ha en utmaning med klätt-ring och extremskidåkning, men inte är proffs?– Sarek och Kebnekaise. Där finns jättefina skidåk i alla svårighetsgrader. Fast det beror på vad man menar med svårighetsgrader förstås.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro