ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tillbaka till framtiden

Björn af Kleen · 22 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Björn af Kleen upptäcker en flummig men stringent ekologisk lyxkrog där heta Enskedemammor och avspända Gourmetprenumeranter trivs som gäster.

Björn af Kleen upptäcker en flummig men stringent ekologisk lyxkrog där heta Enskedemammor och avspända Gourmetprenumeranter trivs som gäster. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

högsta betyg till Mistral.
högsta betyg till Mistral.

MISTRALINTELLIGENT. Mistral köper grönsaker från en biodynamisk odlare i Järna utanför Stockholm. Några av servitörerna kan vara ryckta ur samma mylla. Järna är ett centrum för antroposofi, filosofin bakom Waldorfskolan och kretsloppsodling.

Kyparna på den ekologiska lyxkrogen pyser runt med byxorna instoppade i strumporna och småler som kryptiska trädgårdstomtar.

Hela stämningen är underbart Waldorfaktig: intelligent och vitmålat medveten och samtidigt lite skäggigt skogstokig. Vardagsabsurt som i en långfilm av Björn Runge.

Till skillnad från många experimentella restauranger med avsmakningsmeny i Stockholms innerstad finns inget krampaktigt i Mistrals säregenhet. Man uppmanas att tugga i sig lila småblommor och skölja ner sin kyckling med söt mandelmjölk utan att det upplevs som en affärsidé. Den där underfundiga vänheten som brukar känneteckna Waldorf-elever präglar både bemötandet och menyn: Mistral är flummigt på ett väldigt stringent vis.

Mistral öppnade i Enskede i mars, men redan tycks restaurangen ha funnit sin publik. Trots att en kyckling (personalen rekommenderar avsmakning men serverar också en enskild varmrätt per kväll) kostar 600 kronor dyker förbokade gäster upp i t-shirt.

Tydligen brukar närliggande Skarpnäcks kommun förlägga sin representation till Mistral. Avspända Gourmetprenumeranter och en och annan het Enskedemamma på grönbete gör publiken på Mistral mer otippat blandad än det strama internationella jetset som fyller till exempel Mathias Dahlgren.

Vi åt mellanvarianten på avsmakningsmenyn; åtta rätter för 1 000 kronor. Första tallriken kom med tre potatisbitar, en yppig äggula och jordreva som smakade friskt som granskott. Den odramatiska men vackra helheten satte grundackordet för den fyra timmar långa måltiden: från räkor draperade med tunn grisfetthinna som färgades röd av bakad rödbeta, via benad, bankad och hoprullad kyckling med skimrande laxrom, till svalkande yoghurt- och olivoljesorbet.

Allt harmonierade likt intrigen i en kvalitetsroman, typen som får läsaren att känna sig värdig och klarsynt.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro