ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tillbakablick: Fem snackisar från Fotbollsgalan genom åren

Filip Joelsson · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018

Foto: IBL


Ikväll ska Sveriges bästa fotbollsspelare på herr- och damsidan koras vid årets Fotbollsgala. Men det är inte bara hyllandet av spelarna som legat i fokus genom åren. Metro minns fem ögonblick från åren som gått.

klar

Artikellänk är kopierad

Jessica Almenäs fick bryta in och tacka Pelé för talet, som inte riktigt ville ta slut. Foto: IBL.
Jessica Almenäs fick bryta in och tacka Pelé för talet, som inte riktigt ville ta slut. Foto: IBL.

Pelé vill inte sluta prata

2008 fick Fotbollsgalan finbesök i form av den brasilianska fotbollslegendaren Pelé, som 50 år tidigare bland annat varit med och tagit VM-guld på Råsunda efter att ha besegrat Sverige med 5-2 i finalen. Under galan höll brassen ett tal som inte tycktes ha något slut. Det osammanhängande talet pågick så länge att programledaren Jessica Almenäs tills sist tvingades gå in och avbryta.

Svensson fick bil – för rekord som Sjögran redan slagit

Under fotbollsgalan 2013 passade det svenska fotbollsförbundet på att uppvakta Anders Svensson genom att ge honom en bil, som tack för att veteranen gjort hela 146 matcher i den blågula tröjan. Fler än någon annan, sades det. Problemet var bara att Therese Sjögran redan gjort 187 matcher i damlandslaget, utan att uppvaktas alls. Bilfadäsen hjälpte till att sätta fart på debatten om de stora skillnaderna och förutsättningarna inom herr- och damfotbollen.

Andreas Granqvist vinner Guldbollen 2017.
Andreas Granqvist vinner Guldbollen 2017.

Granqvist vinner Guldbollen – och får pik av Zlatan

Guldbollen, det mest prestigefulla priset som delas ut till en herrspelare under Fotbollsgalan (bästa damen vinner Diamantbollen) tilldelades 2017 något överraskande Andreas Granqvist, som därmed bröt Zlatan Ibrahimovic tio år långa Guldbollen-svit. Den senare berättade nyligen i en intervju vad han tyckte om saken. ”Förra året vann ”Granen” (Andreas Granqvist) med motiveringen att han hade kvalat in till Europa League. En annan vann Europa League. Vad är motiveringen? sade Ibrahimovic till Aftonbladet.

”Tårna och tårarna flödar”, sade Bengt Andersson i den direktsändna intervjun. Foto: IBL.
”Tårna och tårarna flödar”, sade Bengt Andersson i den direktsändna intervjun. Foto: IBL.

Förfriskad målvakt ”på tårna”

Vid fotbollsgalan 2007 hade hela IFK Göteborgs guldlag bjudits in till festen. Målvaktsveteranen Bengt Andersson hade precis lagt skorna på hyllan, och vunnit allsvenskan sin sista säsong. Kanske firades ”Bengan” av lite väl av klubbkamraterna. För när programledaren Adam Alsing i direktsändning intervjuade honom blev det tydligt att han fått i sig lite för mycket. ”Vi är på tårna får man väl säga. Tårna och tårarna flödar, säger Andersson. Klippet har förevigats på Youtube och har över 200 000 visningar.

– Det var ju bara talet som var lite sådär. Annars var jag go och glad och skadade ju ingen som tur var, sade ”Bengan” i ett avsnitt av podcasten BBpodd, enligt Göteborgsposten.

Sexskämtet som inte gick hem

2013 hade supermodellen Caroline Winberg bjudits in till Fotbollsgalan för att dela ut pris i kategorin årets back. Väl på scen passade Winberg på att dra en fräckis, som inte direkt ”rev” globen, där hon pratade om likheterna mellan modellyrket och att vara fotbollsproffs.

– Båda får ligga med vem vi vill, när vi vill. Vi behöver inte ens ragga på någon, vi behöver bara ha våra agenter som anordnar det där, sade Winberg.

Nilla Fischer berättade om den stela stämningen som uppstod i en intervju med Aftonbladet dagen efter.

– Vi var några som kollade på varandra vid bordet och sa: ”oj, detta säger hon i tv”. Så jag är inte förvånad att det är lite upprört på sociala medier, sa Nilla Fischer.

Fotbollsgalan sänds klockan 20:00 i TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro