ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tillbehören och uppstickarna står för vårens största mobilnyheter

Aron Andersson · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014
Samsung Galaxy S5 Nya flaggskeppsmobilen från Samsung har både fingeravtryckssensor och pulsmätare. Den filmar i 4K men har en 5,1-tumsskärm som inte kan visa den höga upplösningen. Utsidan påminner mycket om föregångaren S4 men mobilen har nu blivit vattentät. Telefonen släpps den 11 april och beräknas kosta 6 500 kronor.

Samsung Galaxy S5 Nya flaggskeppsmobilen från Samsung har både fingeravtryckssensor och pulsmätare. Den filmar i 4K men har en 5,1-tumsskärm som inte kan visa den höga upplösningen. Utsidan påminner mycket om föregångaren S4 men mobilen har nu blivit vattentät. Telefonen släpps den 11 april och beräknas kosta 6 500 kronor.


I vår satsar mobiltillverkarna på tillbehör. De senaste toppmodellerna får mindre uppdateringar samtidigt som de smarta klockorna och armbanden blir allt fler.

klar

Artikellänk är kopierad

Samsung Gear Fit 
  Mobilmässan bjöd även på en del tillbehör och förutom nya smarta klockor visade Samsung hälsoarmbandet Gear Fit. Både LG och Sony har redan motsvarande satsningar. Armbandet har en kurvad 1,84-tumsskärm. Precis som Galaxy S5 släpps det den 11 april och synkroniseras bland annat med mobilens pulsmätare.
Samsung Gear Fit Mobilmässan bjöd även på en del tillbehör och förutom nya smarta klockor visade Samsung hälsoarmbandet Gear Fit. Både LG och Sony har redan motsvarande satsningar. Armbandet har en kurvad 1,84-tumsskärm. Precis som Galaxy S5 släpps det den 11 april och synkroniseras bland annat med mobilens pulsmätare.
Samsung Gear 2 och Gear 2 Neo 
  På tillbehörssidan visade Samsung även upp två nya smarta klockor, Gear 2 och Gear 2 Neo. Skärmen är densamma som tidigare men kameran har flyttats från armbandet till skärmsidan. På Neo finns det däremot inte ens någon kamera men båda klockorna kan nu spela musik, utan att kopplas till mobilen.
Samsung Gear 2 och Gear 2 Neo På tillbehörssidan visade Samsung även upp två nya smarta klockor, Gear 2 och Gear 2 Neo. Skärmen är densamma som tidigare men kameran har flyttats från armbandet till skärmsidan. På Neo finns det däremot inte ens någon kamera men båda klockorna kan nu spela musik, utan att kopplas till mobilen.
Sony Xperia X2 
  Även Sony visade ny flaggskeppsmobil med Xperia Z2 som även den klarar av att filma i 4K. Precis som sin föregångare är telefonen vattentålig och kameran har hela 20,7 megapixel. Ramarna runt skärmen har krympt och skärmstorlekn är nu hela 5,2 tum. Släpps i april och kostar då 5 995 kronor.
Sony Xperia X2 Även Sony visade ny flaggskeppsmobil med Xperia Z2 som även den klarar av att filma i 4K. Precis som sin föregångare är telefonen vattentålig och kameran har hela 20,7 megapixel. Ramarna runt skärmen har krympt och skärmstorlekn är nu hela 5,2 tum. Släpps i april och kostar då 5 995 kronor.
Sony Smartband 
  Sony presenterade sitt hälsoarmband Smartband redan på prylmässan CES i Las Vegas tidigare i år. Men på MWC fanns även ett koncept för en bärbar liten kamera att hänga runt halsen. Om den någonsin blir verklighet kommer den precis som armbandet att synkroniseras med Sonys Lifelog-app.
Sony Smartband Sony presenterade sitt hälsoarmband Smartband redan på prylmässan CES i Las Vegas tidigare i år. Men på MWC fanns även ett koncept för en bärbar liten kamera att hänga runt halsen. Om den någonsin blir verklighet kommer den precis som armbandet att synkroniseras med Sonys Lifelog-app.
Nokia X 
  Den stora nyheten från Nokia i år var företagets första Androidmobil, som blev hela tre lurar. Däremot var själva Android ganska undangömt bakom nya operativsystemet Nokia X. Tidiga testare är både besvikna och spända. Men värst av allt är kanske att telefonen inte kommer till Sverige, det finns åtminstone inga sådana planer i dagsläget.
Nokia X Den stora nyheten från Nokia i år var företagets första Androidmobil, som blev hela tre lurar. Däremot var själva Android ganska undangömt bakom nya operativsystemet Nokia X. Tidiga testare är både besvikna och spända. Men värst av allt är kanske att telefonen inte kommer till Sverige, det finns åtminstone inga sådana planer i dagsläget.
Blackphone 
  Den NSA-säkra mobilen Blackphone, som ska skydda dig från att bli övervakad, har presenterats redan tidigare i år, men visades upp på riktigt först på MWC i Barcelona på måndagen. Operativsystemet kallas Privat OS men är i grunden Android som anpassats. Hur bra skyddet fungerar har dock inte testats ännu. Mobilen kostar 629 dollar och släpps i juni.
Blackphone Den NSA-säkra mobilen Blackphone, som ska skydda dig från att bli övervakad, har presenterats redan tidigare i år, men visades upp på riktigt först på MWC i Barcelona på måndagen. Operativsystemet kallas Privat OS men är i grunden Android som anpassats. Hur bra skyddet fungerar har dock inte testats ännu. Mobilen kostar 629 dollar och släpps i juni.
Yotaphone 
  Den som inte nöjer sig med en stor skärm på sin mobil kan snegla på Yotaphone som har hela två skärmar, varav den ena sitter på telefonens baksida. Denna skärm är skapad med e-bläcksteknik och i den senaste modellen som nu visats upp fungerar den som pekskärm. Den nya mobilen släpps först under fjärde kvartalet i år.
Yotaphone Den som inte nöjer sig med en stor skärm på sin mobil kan snegla på Yotaphone som har hela två skärmar, varav den ena sitter på telefonens baksida. Denna skärm är skapad med e-bläcksteknik och i den senaste modellen som nu visats upp fungerar den som pekskärm. Den nya mobilen släpps först under fjärde kvartalet i år.

KOMMENTAR: Fingeravtrycksläsare, supertunna surfplattor, vattentätt och vassa kameror. Gäääsp. Förlåt men detta kan väl knappast kallas för nyheter i mobilvärlden? Teknikjättarnas nya flaggskepp kommer säkert att bli storsäljare, inte minst Galaxy S5 där Samsung tycks ha hittat ett vinnande koncept, men särskilt nyskapande är de väl ändå inte? Blackberry rör sig till och med baklänges genom att återinföra tangentbord och styrplatta i sin Q20 som fått smeknamnet ”Blackberry Classic”. 

I stället förlitar sig tillverkarna nu på sina tillbehör. Samsung uppdaterar sina smarta klockor och introducerar ett träningsarmband, lagom till beach 2014. Sony har redan visat sitt smarta armband men har nu även gett en smygtitt på en eventuell halsbandskamera som fångar vardagen i bilder. Frågan är väl bara om vardagen är värd att fångas?

Nej, då är det uppstickarna som får stå för nytänket. En NSA-säkrad telefon låter väl lite lagom James Bond-spännande? Eller varför inte dubbelskärmade Yotaphone? Ännu flödar kreativiteten, men inte riktigt hos de fega storsäljarna.

I bildspelet hittar du några av nyheterna från årets MWC i Barcelona.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro